Apel fara precedent al savantilor pentru salvarea mediului: „Doar Dumnezeu ne mai poate ajuta acum”

COP20 la Lima: Schimbarea climatica - Evitand dezastrul
Apel fara precedent al savantilor pentru salvarea mediului: „Doar Dumnezeu ne mai poate ajuta acum”
Apel fara precedent al savantilor pentru salvarea mediului: „Doar Dumnezeu ne mai poate ajuta acum”

Doi dintre cei mai cunoscuti climatologi din lume au cerut ajutorul liderilor religiosi pentru a mobiliza opinia publica in lupta cu distrugerea sistematica a mediului inconjurator.

Partha Dasgupta si Veerabhadran Ramanathan, de la Universitatea Cambridge, respectiv Universitatea California, au scris in revista Science un apel fara precedent pentru a reduce efectele „potential catastrofale” ale modului in care oamenii „abuzeaza de resursele naturale ale planetei”.

„Consumul nesustenabil, cresterea populatiei, saracia si degradarea mediului sunt legate intre ele, dar nici economistii nu sunt interesati de asta, nici guvernele, care permit dezvoltarea organismelor modificate genetic”, scriu expertii.

Ei cred ca schimbarea ar putea veni prin implicarea Vaticanului sau altor lideri religiosi, care sa actioneze colectiv pentru a proteja mediul si totodata omenirea.

Astfel, cei doi savanti se alatura lui Albert Einstein si Neils Bohr, care declarasera ca toti suntem responsabili pentru binele comun, spune Naomi Oreskes, profesor de istorie a stiintelor la Universitatea Harvard.

Dasgupta precizeaza: „Religia are acces la retele si niveluri la care oamenii de stiinta nu pot ajunge, de aceea cerem ajutorul liderilor religiosi pentru a vorbi despre binele comun”.

El crede ca o instututie religioasa puternica, asa cum este Biserica Catolica, poate promova campanii de un impact deosebit, de exemplu poate lupta pentru combaterea foametei.

Astfel, liderii religiosi ar trebuie sa colaboreze cu institutii academice, cum este Royal Society sau US National Academy of Science, pentru a organiza campanii menite sa opreasca exploatarea abuziva a resurselor planetei.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *