Nemirschi sustine pozitia Suediei de initiere a unui cadru global de servicii climatologice

Ministrul Mediului, Nicolae Nemirschi, va participa la reuniunea la nivel inalt a conferintei mondiale privind clima de la Geneva, unde va sustine pozitia Suediei despre nevoia de a initia un cadru global pentru serviciile climatologice, potrivit unui comunicat transmis joi de ministerul de resort.schimbari climatice

Joi a inceput segmentul la nivel inalt al celei de-a 3-a Conferinte Mondiale privind Clima, care se desfasoara la Geneva, Elvetia, in perioada 31 august – 4 septembrie. Delegatia Romaniei participa la acest eveniment si este condusa de ministrul mediului, Nicolae Nemirschi.

Tema acestei conferinte este “Predictia climatica si informatia in cadrul procesului de luare a deciziilor cu accent pe progresul stiintific in prognozele sezoniere si interanuale, luand in considerare predictia multidecadala”.

Dezbaterile care au avut loc pana in prezent, precum si cele care urmeaza sa se desfasoare pe parcursul segmentului inalt al reuniunii, analizeaza posibilitatea folosirii acestor predictii si informatii in scopul adaptarii la schimbarile climatice a unor sectoare, precum agricultura si securitatea alimentara, managementul padurilor, energie, apa, sanatate, asezari urbane si rurale, infrastructura, turism, transport si comert.

Totodata, discutiile si declaratia care se intentioneaza sa fie adoptata la incheierea segmentului la nivel inalt al acestei conferinte, vizeaza posibilitatea initierii unui Cadru Global pentru Serviciile Climatologice. Prin acest Cadru se doreste, in principal, imbunatatirea informatiilor in domeniul climei si asigurarea unei comunicari eficiente intre Organizatia Meteorologica Mondiala si membrii acesteia, respectiv intre specialistii climatologi si factorii de decizie, se arata in comunicatul Ministerului Mediului.

Conferinta se inscrie in acelasi timp ca un eveniment important ce precede cea de-a 15-a Conferinta a Partilor la Conventia cadru a Natiunilor Unite privind schimbarile climatice, care se va desfasura in luna decembrie a acestui an la Copenhaga.

Ministrul Nicolae Nemirschi va avea o interventie, in data de 4 septembrie, prin care va exprima sustinerea de catre Romania a pozitiei presedintiei suedeze a Uniunii Europene privind necesitatea initierii Cadrului Global pentru Serviciile Climatologice.

Initierea unui Cadrul Global pentru Servicii Climatologice va contribui la realizarea unui management de mai buna calitate a riscurilor aferente variabilitatii si schimbarilor climatice, prin care se va imbunatati realizarea, disponibilitatea, furnizarea si aplicarea de prognoze si servicii climatice cu caracter stiintific, pe intervale de timp de la luni la cateva decenii, prin oferirea unei interfete eficiente intre furnizorii de servicii climatologice si utilizatorii acestora, sustin reprezentantii Ministerului Mediului.

Acest sistem ar urma sa contribuie la dezvoltarea retelelor locale, nationale, regionale si globale existente, care au ca domenii de activitate observatiile climatice, precum si programele de monitorizare a climei, de cercetare, modelare si deservire, inclusiv programele Organizatiei Meteorologice Mondiale.

Romania, alaturi de tarile participante la aceasta Conferinta, va milita pentru dezvoltarea serviciilor climatologice nationale orientate catre utilizatori, pentru realizarea de prognoze si informari mai exacte, prin imbunatatirea observatiilor, a monitorizarii, cercetarii si modelarii climatice, a evaluarilor integrate ale vulnerabilitatii si a programelor integrate conexe climei. Aceste informatii vor fi sintetizate prin crearea unui Sistem Informational al Serviciilor Climatologice ca o componenta a Cadrului Global pentru Servicii Climatologice.

Sursa: NewsIn

Articole similare

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Rămâi conectat!

104,220FaniÎmi place
108CititoriConectați-vă
1,330CititoriConectați-vă

Articole Recente