Romania vrea sa ceara 3 milioane euro de la UE pana in noiembrie pentru proiecte de mediu

Autoritatile romane au prevazut sa ceara Comisiei Europene rambursari aferente cheltuielilor cu proiectele de mediu care sunt in curs de derulare de aproximativ 3,06 milioane euro in perioada septembrie-noiembrie 2009, a declarat, joi, pentru NewsIn, o sursa din cadrul executivului european.proiecte mediu

“Este vorba de estimari aferente cererilor de rambursari pe care Ministerul de Finante ar trebui sa le trimita Comisiei Europene intre septembrie si noiembrie 2009, dupa verificarea acestor cereri prealabile transmise de fiecare minister. Nu este vorba, deci, de plati reale efectuate catre beneficiari, ci doar de cereri de rambursare”, potrivit sursei citate.

Astfel, pentru proiecte derulate prin Programul Operational Sectorial (POS) Mediu, suma totala care ar urma sa fie solicitata intre lunile septembrie si noiembrie ale acestui an este de 3,057 milioane euro, din care aproximativ 2,7 milioane euro prin Fondul de Coeziune, iar restul prin Fondul European de Dezvoltare Rurala.

“In ce priveste POS Mediu, explicatia autoritatii de gestiune a fost ca numeroase proiecte deja aprobate si pentru care dosarele privind cererea de oferte sunt pregatite nu au fost lansate. Beneficiarii par un pic reticenti in asumarea riscului de a lansa contracte, tinand cont de lipsa de securitate juridica existenta pe piata achizitiilor publice din Romania”, a mai precizat sursa citata.

Potrivit aceleiasi surse, exista si unele persoane care intarzie cheltuielile “pentru a putea face speculatii pe seama avansurilor primite”.

Ministerul Mediului a anuntat la finalul lunii august ca POS Mediu a avut o rata de contractare a fondurilor alocate de Uniunea Europeana, de 66%, iar in primele opt luni din 2009 au fost efectuate plati catre beneficiari de 487,5 milioane lei (peste 100 milioane euro).

In perioada 2007-2013, finantarile europene disponibile pe POS Mediu insumeaza 5,5 miliarde euro, pentru proiecte din sectorul apei si apei uzate, managementului deseurilor si reabilitarii terenurilor poluate istoric, reducerii poluarii provenite de la sistemele de incalzire urbana in localitatile cele mai afectate, implementarii sistemelor adecvate de management pentru protectia naturii, protectiei impotriva inundatiilor si eroziunii costiere, precum si asistentei tehnice.

In perioada septembrie-noiembrie, Finantele au mai estimat ca vor exista cereri de 59,8 milioane euro pentru POS Transport, de 6,85 milioane euro pentru Programul Operational Regional, de 3,23 milioane euro pentru POS Cresterea competitivitatii economice si 23.380 euro pentru Asistenta tehnica, ceea ce ridica totalul sumei solicitate in acest interval la 72,96 milioane euro.

Sursa: NewsIn

Articole similare

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Rămâi conectat!

104,212FaniÎmi place
108CititoriConectați-vă
1,330CititoriConectați-vă

Articole Recente