Criza economica ingreuneaza finalizarea programului de scoatere din piata a becurilor incandescente

Consumatorii nemti si englezi au inceput sa-si faca provizii de becuri clasice cu incandescenta de la comerciantii care le mai au in stoc, dupa ce la 1 septembrie a intrat in vigoare prevederea CE privind scoaterea de pe piata a becurilor traditionale de 100 W si a celor mate, transmite Les Echos.bec-incadescent

“Oamenii si-au facut stocuri enorme de becuri clasice, in special de 100 W, ceea ce a depasit complet asteptarile noastre. Datorita cererii am fost obligati sa revenim la productia de becuri cu incandescenta”, a declarat directorul general al General Electric Lighting & Industrial, Phil Marshall.

In Germania, “persoanele fac cumparaturi de panica”, a confirmat si Alice Pirgov de la institutul german de studii de piata GfK, care arata ca vanzarile de becuri cu incandescenta au crescut cu 34% in primul semestru. “Becul clasic reprezinta traditia, oamenii se tem ca o vor pierde”, sustine ea.

Un alt motiv pentru aceasta alegere este criza. Noile modele de becuri, desi consuma mai putina energie decat cele clasice, sunt, totodata, mult mai scumpe. Un bec clasic de 100 W costa intre 1 euro si 1,50 euro, in timp ce lampile fluorescente compacte sunt 10 euro, iar diodele electroluminiscente (LED) sunt intre 15 si 35 euro.

“Cum cumparatorii prefera sa ia cate 5-10 becuri deodata, se vad cu o factura care creste subit de la 10 la 60 euro”, explica Marshall.

Pe termen lung, cumparatorii becurilor de noua generatie sunt principalii castigatori, deoarece acestea consuma de circa cinci ori mai putin curent decat becurile cu filament. In Franta, schimbarea modelelor vechi cu unele cu consum redus ar permite diminuarea de doua ori a electricitatii folosite anual de parizieni, potrivit unui studiu. Totodata, becurile noi au o durata de viata de 6 pana la 10 ori mai mare decat cea a becurilor clasice.

Financiar, insa, este nevoie de trecerea mai multor ani pentru a face rentabila o asemenea achizitie. De aceea, in perioada crizei, multe gospodarii au preferat sa stocheze produse traditionale. Cei trei mari producatori de becuri – Philips, Osram (Siemens) si General Electric – vor trebui sa-si dubleze eforturile pentru a-i convinge pe clienti sa cumpere becuri noi, desi se confrunta si cu concurenta producatorilor chinezi, care ofera becuri mai putin calitative, dar la preturi mai mici.

Potrivit Comisiei Europene, noile surse de lumina ofera utilizatorului posibilitatea sa faca economii semnificative la costurile sale totale, ca urmare a consumului mai scazut de energie, chiar daca pretul lor de achizitie este mai mare. Economiile la costuri ajung pana la 25-50 euro pe an, in functie de dimensiunea locuintei si tipul de bec alternativ ales. Masura ar urma sa aduca beneficii atat cetatenilor, cat si mediului inconjurator si economiei.

Astfel, ca urmare a implementarii sale, pana in 2020 Bruxelles-ul estimeaza ca se vor economisi anual aproximativ 40 TWh, reprezentand echivalentul consumului inregistrat de 11 milioane de gospodarii europene in aceeasi perioada de timp. In plus, aceasta va duce la o reducere anuala de pana la 15 milioane de tone a emisiilor de CO2, contribuind la obiectivul UE de scadere a emisiilor de gaze cu efect de sera cu 20% pana in 2020. De asemenea, aproximativ 5 miliarde euro vor fi economisiti si reinjectati in fiecare an in economia europeana.

Sursa: NewsIn

Articole similare

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Rămâi conectat!

104,191FaniÎmi place
108CititoriConectați-vă
1,330CititoriConectați-vă

Articole Recente