Pamantul isi va reveni in 100.000 de ani din incalzirea globala

0
506

Pamantul va avea nevoie de 100.000 de ani pentru a-si reveni din incalzirea globala, daca oamenii continua sa arunce gaze cu efecte de sera in atmosfera, avertizeaza geologii.

O conferinta organizata de Societatea Geologica din Londra saptamana aceasta va aduce impreuna oameni de stiinta din intreaga lume, pentru a vedea cum s-a descurcat omenirea cu incalzirea globala in trecut.

Prin studierea sedimentelor de acum multe milioane de ani, geologii au putut realiza un model despre cum gazele cu efect de sera au dus la schimbari ale temperaturilor si la extinctia speciilor.

Profesorul Jim Zachos, de la Universitatea din California, a spus ca acum 55 de milioane de ani, activitatea vulcanica a dus la eliberarea in atmosfera a 4.500 de gigatone de gaze cu efect de sera, timp de mii de ani.

Acest lucru a dus la incalzirea planetei cu 6 grade Celsius, fortand toate ecosistemele, incluzand primele mamifere, sa se adapteze, sa migreze sau sa moara.

Zachos a precizat ca daca lumea continua si acum sa elibereze in atmosfera gaze cu efect de sera in cantitati la fel de mari ca pana acum, circa 5.000 de gigatone de gaze cu efect de sera vor fi eliberate in doar cateva sute de ani.

Acest lucru va duce la cresterea temperaturilor mai repede decat in trecut si va cauza extinctia in masa a speciilor.

„Impactul va fi mai grav decat acum 55 de milioane de ani”, a precizat profesorul.

Societatea Geologica a spus, in urma modelelor realizate de cercetatori, caPamantul va avea nevoie de 100.000 de ani pentru a-si reveni in urma acestui dezastru.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.