Sistem de alarma eco: Arborii reduc rata criminalitatii

  Oamenii de stiinta ar putea adauga, in curand, pe lista beneficiilor oferite de copacii din orase si descurajarea infractiunilor, pe langa conservarea energiei si absorbtia excesului de apa dupa furtuna. Cercetatorii de la Statia de Cercetare a zonei Pacificului de nord-est (PNW) din cadrul Serviciului Forestier al Statelor Unite au publicat un studiu in care sustin ca unii copaci pot ajuta la scaderea ratei criminalitatii.
  Studiul, care va aparea in revista Environment and Behavior, este primul care analizeaza efectele copacilor asupra criminalitatii in Portland, Oregon. „Am vrut sa aflam daca arborii, care asigura o gama larga de beneficii, pot imbunatati calitatea vietii in Portland prin scaderea ratei infractiunilor si a fost imbucurator sa aflam ca da”, spune Geoffrey Donovan, cercetator in cadrul Statiei de Cercetare PNW. „Chiar daca o alarma poate detecta infractorii, nu asigura umbra intr-o zi calduroasa de vara si, cu siguranta, nu este atat de placuta vederii ca un copac”, mai spune el.
  Cercetatorii au obtinut date privind incidenta infractiunilor de la Politia din Portland pentru perioada 2005-2007 si le-au grupat in sapte categorii. Ei au analizat doar infractiunile pentru care aveau o adresa si au combinat informatiile cu date suplimentare – fotografii din aer, vizite la locul faptelor si date de la autoritatea locala financiara. Analiza s-a focusat pe 2.813 case, unde s-au petrecut 394 infractiuni si 37 crime violente.
  Apoi, acestia au analizat statisticile pentru a observa relatiile dintre infractiuni si 24 de variabile, printre care numarul si dimensiunea copacilor din jurul casei. S-a descoperit, astfel, ca marimea copacilor de pe strada, dar si din curte, precum si numarul copacilor in crestere au un efect semnificativ asupra incidentei infractiunilor. Copacii mari au fost asociati cu o scadere a ratei criminalitatii, iar cei mici – cu o crestere.
  „Noi credem ca arborii mari pot reduce rata criminalitatii intrucat pot semnala posibilului infractor ca respectivul cartier este ingrijit si rau-facatorii au sanse mari sa fie prinsi. Un alt motiv pentru care copacii mari sunt asociati cu o scadere a criminalitatii este faptul ca acestia obstructioneaza vederea mai putin decat copacii mici”, spune cercetatorul.
  Studiul mai arata ca arborii mici cresc rata criminalitatii intrucat blocheaza vederea si sunt o ascunzatoare pentru infractori, efect pe care locuitorii il pot diminua prin curatarea copacilor de uscaturi si alegerea cu atentie a locului de plantare.

  Lasă un răspuns

  Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *