Dupa cereale si metale, si pretul cauciucului explodeaza

0
1059

Pretul anvelopelor, manusilor si al altor produse din cauciuc urmeaza sa inregistreze cresteri semnificative, dupa ce pretul cau ciucului natural a crescut cu 65% in ultimul an, scrie Financial Times.
Aceasta crestere abrupta a preturilor pentru cauciucul natural este cauzata de ploile masive din sud-estul Asiei, principala regiune de unde se extrage aceasta materie prima. Intemperiile din ultima perioada din aceasta regiune au impiedicat recoltarea si procesarea cauciucului.

Pretul cauciucului s-a triplat in ultimii trei ani, depasind recordul ce data din 1952, atunci cand teama ca razboiul din Coreea va escalada a declansat o crestere masiva a cererii.
Costurile crescute determina marii producatori de anvelope, cum ar fi Bridge stone, Michelin sau Goodyear, sa creasca preturile cu 5%-15%. Compania Continental a anuntat ca isi va majora preturile cu 5% incepand cu anul viitor din cauza „costului foarte mare al principalelor tipuri de cauciuc natural utilizat in productia de anvelope auto”.

Goodyear a anuntat ca va inregistra pierderi in cel de-al treilea trimestru desi a avut cele mai mari cifre de vanzari din ultimii trei ani. Directorul executiv al celui mai mare producator de manusi de cauciuc din lume Top Glove, Lim Cheong Guan, sustine ca a fost nevoit sa mareasca preturile pentru ca afacerea sa continue „sa fie sustenabila”.
Pretul de referinta al cauciucului natural a fost cotat saptamana trecuta la 4,05 dolari/kg la bursa din Bankok, aproape de maximul istoric de 4,1 dolari/kg din luna aprilie a acestui an.
Analistii considera ca preturile vor ramane in continuare ridicate din cauza ofertei scazute, in conditiile in care cererea este in crestere dupa depasirea celor mai severe efecte ale crizei economice.

Cifrele de vanzari pentru autoturisme sunt estimate sa creasca cu 10,5% pana la finalul acestui an, iar Pirelli estimeaza ca cererea pentru cauciucurile de camioane va creste cu mai mult de 50% pana la sfarsitul anului pe piete cum ar fi cea a Chinei.
Jom Jacob, economist la Asociatia Tarilor Producatoare de Cauciuc Natural, a declarat ca situatia de pe piata se va inrautati: „Oferta de cauciuc natural va ramane modesta pana la sfarsitul anului 2011”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.