„Stop” schimbarilor climatice!

climate-change.jpgOrice schimbare de clima influenteaza starea de sanatate a organismului uman, cei mai afectati fiind copiii, batranii, bolnavii de astm, diabet si inima. Sunt insa afectate si fauna si flora. Furtunile si inundatiile sunt din ce in ce mai frecvente, iar extinderea si intensitatea fenomenelor meteorologice extreme diminueaza anual productia agricola cu cel putin 30-50%. In plus, schimbarile climatice vor restrange resursele de apa, deja suprasolicitate de cererea din agricultura, industrie si orase.

Temperatura medie globala a crescut in ultimul secol cu 0,74°C. Cercetarile indica faptul ca Pamintul s-ar putea incalzi pe parcursul secolului XXI cu 3°C. Oamenii de stiinta afirma ca majoritatea schimbarilor climatice produse de gazele cu efect de sera au drept cauza factorul antropic. Gazele respective, cel mai important dintre ele fiind dioxidul de carbon (CO2), retin caldura in atmosfera, rezultand cresterea temperaturilor globale.

Avind in vedere faptul ca schimbarile climatice afecteaza deja locuitori din zone diferite ale globului, este tot mai necesara gasirea unor metode care sa permita oamenilor sa se adapteze consecintelor impuse de schimbarile climatice. Adaptarea este un proces prin care societatea invata sa reactioneze la impactul schimbarilor climatice. „Tarile in curs de dezvoltare vor fi cel mai puternic afectate”, a declarat Comitetul Interguvernamental pentru Schimbari Climatice (IPCC), deoarece acestea dispun de capacitati financiare si tehnice limitate, fapt care a tras mai multe semnale de alarma.

De aceea ONU a demarat mai multe actiuni urmarind abordarea globala a schimbarilor climatice. Una dintre actiunile ONU a fost demararea, de ceva timp, a unui proiect pentru liceele din intreaga lume. In anul 2009, Liceul Academiei de Stiinte a Moldovei a luat parte in acest proiect castigand la final o deplasare in New York la summit-ul ONU. In toamna aceluiasi an, liceul s-a plasat pe locul 4 in cadrul proiectului, din cele 40 de licee participante, insa aceasta este doar prima etapa a proiectului.

Proiectul global are ca obiectiv informarea populatiei asupra problemei si gasirea unor solutii eficiente si originale in adaptarea societatii in fata riscurilor schimbarilor climatice si stoparea acestora. Informarea este un mijloc prin care putem cunoaste, intelege si chiar preveni aceste fenomene care au un impact negativ asupra vietii si planetei noastre.

Liceul Academiei de Stiinte isi anunta participarea in etapa a doua a proiectului organizat de ONU din 2010, cu motiunea: „Tarile din Anexa I a Conventiei Cadru a ONU privind schimbarile climatice ar trebui sa ofere ajutor tarilor in curs de dezvoltare in mod special pentru adaptarea acestora la schimbarile climatice”. In acest proiect liceul se va implica cu crearea unor blog-uri, a filmelor de scurt metraj, cu implementari in practica a unor proiecte ecologice, cu publicarea mai multor articole. Dar evenimentul de augur va fi dezbaterea in limba engleza, din luna martie, onorata cu prezenta unor personalitati notorii, motiunea proiectului urmand a fi discutata critic cu argumente pro si contra.

„Consider ca schimbarile climatice ar trebui sa ne intereseze pe toti, intrucit protectia mediului reprezinta de fapt protectia noastra”, este de parere Guceac Nelu, elev al Liceului Academiei de Stiinte a Moldovei, membru activ al echipei participante in cadrul proiectului.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *