Incalzire globala – Statele europene vor „transpira” mai mult

Incalzire globala – Statele europene vor „transpira” mai mult

Problema incalzirii globale se afla in atentia oficialilor UE. Un raport al Agentiei Europene pentru Mediu (EEA) a calculat intensitatea pe care impactul schimbarii climatului la nivel planetar o va avea pentru Europa.

Concluzia principala a fost ca urmatorii 50 de ani sunt atat o „piatra de incercare” in tentativele de a limita efectele incalzirii globale, cat si un test de acomodare a cetatenilor Uniunii cu noile conditii de mediu pe care „mama natura” le ofera. Se pare ca, numai anul trecut, ghetarii au pierdut o zecime din masa lor, iar recoltele s-au redus cu o treime. Raportul reuneste informatiile existente despre schimbarile climaterice, subliniind unele puncte particulare Europei. Programul interguvernamental pentru schimbarile de climat prognozeaza o crestere a temperaturilor cu 1,4, pana la 5,8 grade Celsius in anul 2100, fata de 1990.
PREVENIRE. Uniunea Europeana considera ca la nivel mondial ar trebui sa se previna cresterea temperaturilor cu doar 2 grade Celsius, in raport cu 1990, deoarece ar fi cel mai inalt nivel de suportabilitate a unor schimbari de climat pentru locuitorii Planetei. Raportul insa releva ca in anul 2050 acest punct terminus pe care l-ar avea incalzirea va fi deja depasit, daca se ia in consideratie ca, numai in Europa, temperaturile au crescut de la 2 pana la 6,3 grade Celsius in ultimii ani. „Acest raport reuneste argumente din domeniul sanatatii, ca dovada a schimbarilor prezente ale climatului, ce au efecte cat se poate de raspandite, multe dintre ele vizand costuri economice importante sau schimbari ale ecosistemurilor de-a lungul Europei”, a declarat directorul executiv al EEA, profesorul Jacqueline McGlade.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *