Matematica si rezistenta plantelor la schimbari climatice

Negocierile pentru Climat: Seful IPCC, acuzat de hartuire sexuala intr-un moment cheie al negocierilor
Matematica si rezistenta plantelor la schimbari climatice
Matematica si rezistenta plantelor la schimbari climatice

Cercetatorii cauta modele matematice pentru a identifica mai repede si mai usor materialul genetic necesar cresterii rezistentei plantelor la schimbarile climatice, care pot afecta recoltele si, implicit securitatea alimentara a plantei, informeaza BBC, citat de Agerpres (17 august).

Aceste studii sunt extrem de importante in contextul in care zonele uscate reprezinta 40 % din suprafata pamantului si sunt locuite de 2,5 miliarde de persoane. Caracteristicile acestor zone sunt frecventa penurie de apa, seceta si degradarea solului, fenomene care se vor acutiza daca va continua procesul de modificare a climei.

De aceea, la un recent seminar organizat in Maroc, matematicieni renumiti au analizat impreuna cu oameni de stiinta modul in care matematica poate contribui la accelerarea cautarilor in bancile de date genetice din domeniul plantelor pentru a identifica caracteristicile rezistente la schimbarea climei. ‘Asistam la o raspandire mai mare decat in trecut a bolilor si problemele legate de cresterea temperaturilor sunt mai preocupante ca inainte’, a explicat Abdallah Bari, de la Centrul international din Siria de cercetari agricole pentru zone uscate.

Abdallah Bari este unul dintre autorii unui studiu, publicat anul trecut, in care se prezenta algoritmul cu care s-a reusit identificarea cu succes a trasaturilor de rezistenta la seceta pentru bob. Modelul — cunoscut sub numele de ‘Focused Identification of Germplasm Strategy’ (Figs) — a mai fost utilizat cu bune rezultate si pentru gasirea, pentru prima data, a materialului genetic rezistent la unul dintre cei mai mari daunatori ai cerealelor, Diuraphis noxia.

La nivel global, exista 1.700 de mari banci de material genetic de plante agricole, care contin peste sapte milioane de mostre, astfel incat idenficarea celor utile pentru rezistenta la uscaciune este extrem de dificila, fiind comparata de specialisti cu incercarea de a gasi acul in carul cu fan. Matematica este chemata sa solutioneze tocmai acest lucru: gasirea mai rapida a mostrelor pentru care probabilitatea de a avea caracteristicile dorite este cea mai mare.

In absenta unui model matematic de acest gen, cultivatorii de plante nu pot decat sa utilizeze metoda clasica de ‘incercare si eroare’ care presupune selectia pe baza de incrucisare a diferitelor tipuri de plante si care necesita mult mai mult timp.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *