ONU: Marea Aral, una dintre cele mai mari catastofe ecologice din lume

Marea Aral s-a micsorat cu 90%, ruinand economia locala bazata pe pescuit.marea Aral

Marea Aral, odata al patru lac din lume ca marime, este unul dintre cele mai socante dezastre de mediu de pe planeta, potrivit Secretarului General al ONU.

Marea s-a micsorat cu 90%, ruinand astfel economia locala bazata pe pescuit si lasandu-i pe pescari in mijlocul unei salbaticii pline de nisip. Marea s-a micsorat din cauza unui proiect sovietic care dorea cresterea productiei de bumbac din regiunea arida.

Evaporarea sa a lasat in urma dune de nisip cu concentratii foarte mari de sare, pe care vantul il imprastie tocmai pana in Japonia sau Scandinavia, aducandu-le oamenilor diverse boli.

Ban Ki-Moon a vizitat Marea cu un elicopter, intr-o vizita in cele cinci tari ale fostei regiuni Asia Centrala Sovietica.

“Este clar una dintre cele mai crunte catastrofe de mediu din lume. Am fost socat”, a declarat Ban Ki-Moon.

Catastrofa Marii Aral este una dintre principalele ingrijorari ale secretarului ONU in regiune si cheama liderii tarilor sa lase la o parte rivalitatile si sa coopereze pentru a repara o parte din stricaciuni.

Cooperarea este blocata insa de neintelegerile dintre tari privind cine si cum are dreptul sa foloseasca apa din Aral. Autoritatile din Uzbekistan se plang ca proiectele din Tadjikistan vor reduce cantitatea de apa din partea Uzbekistanului.

Competitia pentru apa va deveni din ce in ce mai actuala o data cu cresterea temperaturilor globale si a populatiei, care vor reduce cantitatea de apa disponibila per capita.

Sursa: Realitatea TV

Articole similare

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Rămâi conectat!

104,101FaniÎmi place
108CititoriConectați-vă
1,330CititoriConectați-vă

Articole Recente