Jumatate de miliard de copaci doborati in 2 zile de o furtuna in Amazon

Disparitia milioanelor de copaci a dus la eliberarea in atmosfera a unei cantitati enorme de dioxid de carbon.Amazon

Potrivit unei recente evaluari, o furtuna extrem de puternica din 2005 a doborat intre 441-663 de milioane de copaci, in bazinul Amazonului, in doar doua zile, eliberand in atmosfera o cantitate enorma de dioxid de carbon.

Din pacate, o data cu cresterea temperaturilor la nivel global din cauza emisiilor de CO2, astfel de furtuni puternice vor deveni din ce in ce mai frecvente, ducand la un cerc vicios ce ar putea accelera efectele schimbarilor climatice.

Cercetatorii au observat disparitia masiva a copacilor din regiunea Amazoniana in 2005, insa, au pus intamplarea pe seama secetei. Dupa un studiu mai atent, folosind imagini din satelit, au aflat ca aproape jumatate de miliard de copaci au fost doborati, cel mai probabil din cauza unei furtuni care a sters Amazonul in 2005.

„Daca un copac moare din cauza secetei, moare in picioare. Acestia erau intinsi la pamant, asa cum se intampla din cauza furtunilor”, a spus Jeffrey Chambers de la Universitatea Tulane.

Furtuna respectiva a trecut peste regiunea afectata pe parcursul a doar doua zile, in ianuarie 2005. Ea nu a doborat numai milioane de copaci, ci a luat si vieti umane.

Sursa: Realitatea TV

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *