Reducerea masiva a gazelor cu efect de sera ar putea salva gheata arctica

Reducerea gazelor cu efect de sera cu 70% pe perioada acestui secol ar putea avea ca efect evitarea celui mai mare pericol ecologic, a schimbarilor climatice si, inclusiv, evitarea pierderilor masive inregistrate in zona arctica prin ruperea unui pod de gheata, anunta un studiu efectuat de Centru National de Cercetari Atmosferice (NCAR).
Warren Washington
Schimbarile din zona arctica au impact asupra viitorului planetei

Incalzirea in zona arctica ar putea fi redusa la jumatate, lucru care ar ajuta la mentinerea speciilor de pesti existente in zona, ca si a pasarilor si a mamiferelor polare, cum ar fi ursul polar in unele regiuni.

Studiul arata ca reducerile masive de gaze cu efect de sera ar „stabiliza pericolul schimbarilor climatice si ar evita o catastrofa”. Warren Washington, om de stiinta ce a lucrat la studiu, este de parere ca aceasta reducere ar preveni, de asemenea, pierderile masive de permafrost (strat de sol inghetat permanent) si cresterile semnificative a nivelului marii.

Temperatura medie a planetei a crescut cu aproximativ un grad Celsius de la revolutia industriala pana in prezent, lucru datorat emisiilor de gaze cu efect de sera. Concluziile unor studii recente arata ca temperatura medie a planetei va ajunge la un prag de pericol in ceea ce priveste schimbarile climatice daca va mai creste cu inca un grad Celsius.

Una dintre concluziile studiului este ca sistemul climatic s-ar putea stabiliza in anul 2100, in cazul in care se iau masuri. Volumul ghetii arctice s-ar putea micsora cu aproximativ un sfert pe timpul verii, pana in acelasi an 2100, in loc sa se micsoreze cu cel putin trei sferturi si sa continue sa se topeasca.

„Acest studiu aduce o doza de sperata in ceea ce priveste evitarea celui mai mare dezastru ecologic – schimbarile climatice, daca societatea este capabila sa reduca substantial emisiile de gaze cu efect de sera in urmatorii ani si sa continue reducerile masive pe tot parcursul acestui secol”, a mai mentionat Washington.

Protocolul de la Kyoto

Tarile din Uniunea Europeana au fost de acord sa reduca emisiile de gaze cu efect de sera cu 20% pana in anul 2010 (de la nivelul din 1990), in cadrul Protocolului de la Kyoto si sa creasca la 30%, daca restul tarilor dezvoltate, in special SUA si Japonia, sunt de acord sa ia acest exemplu.

Protocolul de la Kyoto este un acord international, negociat in anul 1997 de catre 160 de tari. Pentru intrarea in vigoare a acestui protocol era necesara ratificarea de cel putin 55 de natiuni care sa produca 55% din emisiile globale de dioxid de carbon. Aceasta ultima conditie a fost indeplinita in octombrie 2004 prin ratificarea de catre Rusia a protocolului.

Protocolul de la Kyoto obliga tarile semnatare la reducerea emisiilor de gaze cu efect de sera cu cel putin cinci procente sub nivelul din 1990, in perioada 2008-2012. Statele Unite ale Americii intentioneaza sa ratifice acest protocol, potrivit anuntului presedintelui Barack Obama.

Romania a reusit sa reduca emisiile de gaze cu efect de sera cu aproximativ 37%, pana la sfarsitul anului 2007, astfel a fost depasita tinta prevazuta de acordul de la Kyoto pentru perioada 2008 – 2012.

Pe de alta parte, exista si partea intunecata a acestui acord-cadru, ce perimite tarilor bogate sa indeplineasca obiectivele referitoare la emisiile de gaze cu efect de sera prin platile efectuate catre tarile sarace in vederea propriilor emisii, in baza mecanismului pentru o dezvoltare curata, mentiona un raport al ONU spre sfarsitul anului 2007.

Gurile rele mai spun ca reducerile de emisii ale gazelor cu efect de sera pe plan mondial se datoreaza si caderii blocului comunist si, odata cu el, a industriilor din zona.

Cea de-a XIV-a conferinta a Natiunilor Unite privind schimbarile climatice a avut loc la sfarsitul anului trecut. In tot acest timp, cei aproximativ 9.000 de delegati reprezentand 186 de tari au incercat sa ajunga la un consens privind semnarea unui nou acord care sa inlocuiasca Protocolul de la Kyoto.

Acest acord international va expira in 2012, fapt pentru care liderii politici trebuie sa gaseasca o alta formula globala de reducere a emisiilor de gaze cu efect de sera pentru anii urmatori. In cadrul conferintei s-a decis amanarea negocierilor pana in anul 2009, cand se vor reuni la Bonn, in Germania. Semnarea noului acord a fost stabilita pentru luna decembrie a acestui an.

Sursa: Adevarul

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *