Marea Siberiei emana metan

Gazul de sub permafrostul marin a inceput sa urce la suprafata pe fondul schimbarilor climatice. Incalzirea globala a facut ca solurile inghetate de sub Marea Est-Siberiana sa se dezghete. Gazele cu efect de sera sunt eliberate in atmosfera.
schimbari climatice
In Marea Siberiei, metanul stocat mii de ani sub permafrostul marin este eliberat in atmosfera, potrivit revistei de specialitate „Maxisciences”. Conform echipei de cercetare care a facut descoperirea, acest fenomen ar putea fi o consecinta a incalzirii climei.

Cresterea temperaturilor medii globale din ultimii ani a contribuit la topirea permafrostului (strat de sol si de roci care, in mod normal, nu se dezgheata nici in timpul verii).

Igor Semiletov, cercetator la Institutul Oceanologic din Vladivostok, a precizat ca, in situatia in care, fenomenul continua, „emisiile de metan ar putea avea consecinte grave asupra climei”.

Metanul face parte, ca si dioxidul de carbon, din categoria gazelor cu efect de sera. Metanul insa este mai puternic decat gazul carbonic.

Cercul vicios al topirii permafrostului

Igor Semiletov impreuna cu echipa sa au cercetat 22.000 de kilometri de coasta siberiana pentru a calcula concentratiile de metan din atmosfera, dar si starea apelor marii. Rezultatele au fost prezentate cu putin timp in urma in cadrul unei reuniuni a Uniunii americane de Geofizica, la San Francisco.

Nivelul apelor marii a crescut in ultimele decenii, ceea ce a determinat o scufundare a permafrostului. In plus, temperatura medie a apelor este acum mai mare decat cu ceva timp in urma.

„Prin urmare, permafrostul submarin s-a incalzit, temperaturile atingand chiar -1°C. Aceasta inseamna ca este foarte, foarte aproape de a se dezgheta”, a precizat Igor Semiletov. Cantitati insemnate de metan ies la suprafata si sunt emanate in atmosfera sub efectul incalzirii globale.

Daca ritmul fenomenului se accelereaza, situatia ar putea deveni problematica deoarece mai mult metan in atmosfera inseamna o crestere si mai mare a temperaturilor medii globale.

Sursa: Adevarul

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *