Evaluarea si costurile cladirilor verzi
Cladirile ecologice costa putin mai mult, dar au o valoare mai mare decat cladirile standard. Aceasta a fost principala concluzie a atelierului informativ organizat de Consiliul Roman pentru Cladiri Verzi, marti, 7 iulie.
Beneficiile masurabile, dar si cele greu masurabile ale unei cladiri sustenabile fac o astfel de constructie mult mai profitabila pe termen lung decat o cladire obisnuita. Pentru dezvoltatori, investitia intr-o cladire sustenabila inseamna din start o reducere a riscurilor, comparativ cu investitia intr-o cladire de tip traditional. De ce? Pentru ca o astfel de investitie atrage cumparatorii interesati de reducerea costurilor operationale, de un mediu de lucru mai bun si alte beneficii ale cladirilor verzi. „A construi verde cere o investitie initiala mai mare numai daca vom compara aceasta investitie cu una facuta pentru a construi o cladire mai slaba calitativ decat cele standard. Poti incerca sa economisesti bani construind cladiri de calitate slaba. Insa inasprirea standardelor in constructii, scaderea costurilor tehnologiei, pierderea beneficiilor pe care le aduce aplicarea unor principii mai bune de proiectare si design, precum si constientizarea crescanda a cumaratorilor privind importanta costurilor energiei vor face dintr-o astfel de investitie o strategie nerentabila.” a explicat, Steven Borncamp, presedintele Consiliului Roman pentru Cladiri Verzi, in cadrul atelierului.
Astazi cand spunem cladire ecologica, ne gandim automat la preturi premium. Maine insa, e posibil ca preferintele cumparatorilor sa se schimbe. Expertii se asteapta ca, in viitor, cumparatorii sa nu mai fie dispusi sa plateasca in plus pentru o cladire verde, ba chiar sa solicite o reducere pentru o cladire de tip traditional. Vorbim de beneficii masurabile, cum ar fi reducerea consumului de energie cu intre 30% si 50%. La acestea se adauga beneficii mai dificil de masurat, dar deloc de neglijat pentru companii, precum o mai buna reputatie, programe mai bune de CSR, scaderea absenteismului angajatilor, cresterea productivitatii acestora.
Un studiu publicat de Greg Kats pentru Massachusetts Technology Collaborative arata ca productivitatea angajatilor este cu 1% mai ridicata in companiile care activeaza in cladirile care au obtinut certificatul LEED pentru eficienta energetica. Toate acestea, in conditiile in care o cladire care a obtinut certificarea LEED pentru eficienta energetica costa initial cu 0.66% mai mult decat o cladire obisnuita.
Acelasi studiu indica si ca daca investitiile initiale pentru construirea unei cladiri ar creste cu 2% pentru a cuprinde mai multe elemente de sustenabilitate, economiile facute in ceea ce priveste costurile de operare, pentru intregul ciclu de existenta a cladirii, ar fi de zece ori mai mari decat investitia initiala, sau 20% din totalul costurilor de constructie.
Un alt element care creste cota de valoare a cladirilor verzi este faptul ca se depreciaza mult mai greu pe piata, in comparatie cu o cladire obisnuita. Fiind construita la standarde mult mai inalte decat standardele de baza in constructii, o cladire sustenabila are toate sansele sa ramana competitiva pe piata chiar si in cazul inaspririi standardelor de baza.
Mai mult, schimbari semnificative ale pietei sunt asteptate pe piata constructiilor din Romania. Daca, in 2007, in tara noastra au intrat in vigoare certificatele pentru performanta energetica, prin Directiva pentru Eficienta Energetica a Cladirii, in aprilie 2009, o versiune mai aspra a fost aprobata de Parlamentul European. Dupa ce noua varianta a Directivei va fi, cel mai probabil, adoptata de Consiliul de Ministri, fiecare stat membru va trebui sa transpuna directiva in legislatia nationala si sa propuna noi legi, planuri de actiune si strategii pentru a atinge tintele propuse. Scopul directivei este ca toate statele membre sa se asigure ca, pana la 31 decembrie 2016, toate cladirile nou construite vor avea un consum energetic zero net. Mai mult, vor fi fixate tinte pentru cladirile aflate in folosul autoritatilor publice, care ar trebui sa aibe consum zero net de energie cu cel putin 3 ani inainte de cladirile private.
Consiliul Roman pentru Cladiri Verzi a organizat pe 7 iulie un workshop dedicat evaluarii costurilor si valorii cladirilor sustenabile. Evenimentul s-a adresat unui public format din dezvoltatori si investitori imobiliari, evaluatori, bancheri, aministratori de locatii, arhitecti, ingineri, project manageri interesati sa inteleaga mai bine modalitatile in care sustenablitatea afecteaza nivelul riscului si, implicit, a valorii asociate unei cladiri verzi.
Trainerii care s-au ocupat de aportul masei de informatie in cadrul workshopului au fost Steven Borncamp – Presedinte al RoGBC, Florin Dobrescu – Consultant Tehnic, membru al board-ului de conducere pentru RoGBC si Director General al companiei Star Dome, si Laura Nemoianu – Manager de Marketing si Operatiuni RoGBC.
Consiliul Roman pentru Cladiri Verzi este o asociatie non-profit ce are ca scop incurajarea conditiilor de piata, educationale si legislative necesare pentru promovarea constructiilor performante care sunt atat sustenabile, cat si profitabile.