Nou regulament pentru dezvoltarea durabila a Uniunii Europene

  Nou regulament pentru dezvoltarea durabila a Uniunii Europene

  Cladirile avand un consum energetic redus si care prezinta un potential ridicat de reducere a emisiilor de CO2 si a costurilor energetice nu sunt, inca, foarte raspandite pe piata, in pofida avantajelor economice si de mediu ale acestora. In prezent, sectorul constructiilor insumeaza peste 10% din totalul locurilor de munca din UE. Recent, Comisia Europeana (CE) a adoptat o noua directiva, 2012/27/EU, ce prevede un cadru comun de masuri pentru promovarea eficientei energetice pe teritoriul Uniunii Europene, cu scopul de a se asigura obiectivul principal de reducere cu 20% a consumului de energie pana in 2020 si de a deschide calea pentru viitoarele planuri de crestere a eficientei energetice si dupa aceasta data. Conform noii directive, statele membre trebuie sa stabileasca o strategie pe termen lung pentru mobilizarea investitiilor in renovarea stocului de cladiri rezidentiale si comerciale, atat publice, cat si private, existente la nivel national.

  Strategia de reabilitare termica a cladirilor trebuie sa cuprinda o imagine de ansamblu a parcului imobiliar existent la nivel national, bazata pe esantioane statistice, precum si identificarea unor solutii de renovare eficiente din punct de vedere al costurilor si relevante pentru tipul de cladiri si zona climatica din care fac parte. De asemenea, guvernele statelor din UE vor trebui sa propuna politici si masuri de stimulare a renovarilor de cladiri si o estimare bazata pe date concrete a economiilor de energie preconizate si a altor beneficii mai mari. O prima versiune a strategiei va trebui publicata pana la 30 aprilie 2014 si actualizata, ulterior, o data la trei ani. In ansamblu, directiva include noi masuri cu caracter obligatoriu, in vederea intensificarii eforturilor statelor membre de a utiliza energia mai eficient in toate etapele, de la productie si distributie, la consumul final. Conceptul de sustenabilitate continua a fi implementat in cadrul marilor corporatii de pe glob, acesta devenind un considerent de baza pentru succesul afacerilor din intreaga lume. Totusi, in pofida acestor motivatii, un studiu specializat, realizat de compania de consultanta KPMG, arata ca mai mult de o treime din intreprinderi nu au definita, inca, o strategie de sustenabilitate.

  „Aproape jumatate dintre cei care au luat parte la sondaj sunt de parere ca practicile dezvoltarii durabile ar imbunatati, cu siguranta, profitabilitatea propriilor companii, fiind constienti ca pentru fiecare dolar cheltuit vor fi aduse beneficii cel putin duble. Totodata, majoritatea respondentilor are incredere deplina ca «toate problemele legate de sustenabilitate vor fi rezolvate de inovare»”, se arata in analiza KPMG. In aceste conditii, principalele impedimente pentru implementarea pe scara larga a masurilor de eficientizare energetica la nivelul companiilor sunt constituite, in prezent, de lipsa unor solutii de finantare avantajoase, necesitatea unor masuri comune si a unor instrumente concrete de analiza care sa arate impactul programelor de durabilitate asupra afacerilor si lipsa unui cadru legislativ international comun de reglementare a problematicii pentru companiile din UE. Potrivit clasamentului „Global 100 Most Sustainable Corporations in the World”, exista o serie de companii active in domeniile de constructii si instalatii care au deja o experienta vasta in implementarea masurilor de sustenabilitate, cum ar fi grupurile Norsk Hydro (Norvegia), Atlas Copco (Suedia), Henkel si Siemens (Germania), Geberit (Elvetia), Schneider Electric (Franta), Hitachi Chemical si Mitsubishi Heavy Industries, respectiv si Komatsu (Japonia).

  Lasă un răspuns

  Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *