Vreau o tara mai curata – Concurs de investigatii jurnalistice pe tema deseurilor in Romania

0
376
Vreau o ţară mai curată - Concurs de investigaţii jurnalistice pe tema deşeurilor în România
Vreau o tara mai curata – Concurs de investigatii jurnalistice pe tema deseurilor in Romania

Asociatiile Salvati Dunarea si Delta si Centrul pentru Politici Durabile Ecopolis, in parteneriat cu Gandul, lanseaza un concurs de jurnalism pe tema deseurilor in Romania, in cadrul proiectului „Reteaua Nationala a Asociatiilor de Dezvoltare Intercomunitara”. Concursul se desfasoara in perioada 26 noiembrie 2012 – 15 ianuarie 2013 si va premia 5 dintre cele mai bune materiale inscrise. Valoarea totala a premiilor este de 5000 EUR.

Managementul deseurilor e o afacere banoasa si suntem direct interesati ca taxele si tarifele pe care le platim sa contribuie la protectia mediului si valorificarea resurselor. De ce nu putem sa ne vedem si cu gunoiale ridicate, si cu ele valorificate/reciclate? Va invitam sa raspundem impreuna la aceasta intrebare. In sezonul campaniilor si al schimbarilor de guvernare, sa nu mai maturam gunoaiele sub pres.

Vom recompensa cu 1300, 1100, respectiv 900 EUR pentru primele trei premii si cu cate 500 EUR pentru cate doua mentiuni, pe autorii celor mai bune 5 materiale de analiza sau investigatie, care vor scoate la iveala informatii noi, perspective proaspete asupra problemei deseurilor in Romania sau evidentia solutiile si eforturile celor care nu se lasa descurajati. Cele 5 articole castigatoare vor fi publicate pe site-ul gandul.info si promovate ulterior de Ecopolis si Salvati Delta pe canalele proprii.

Iata cateva aspecte despre care consideram ca merita explorate:

– Sute de milioane alocate prin Programul Operational Sectorial Mediu Axa 2.1 stau sa plece inapoi deoarece autoritatile nu se inteleg cum, ce si mai ales (pe) cat sa faca? Gradul de implementare al planurilor judetene care ar scoate Romania din groapa este de doar 17%. Pentru accesarea fondurilor, autoritatile locale au format Asociatiile de Dezvoltare Intercomunitara, dar cine a auzit de ele? Auzim insa de mari salubristi, care vor contracte pe zeci de ani – secrete daca se poate.

– Analiza legislativa arata intarzieri si deficiente in transpunerea directivelor. De ce?

– Cine, cum recicleaza? Cum reusim sa ne respectam tintele stabilite de Uniunea Europeana si unde se scurtcircuiteaza sistemul? Merita sa reciclezi?

– De ce unii platesc servicii de salubritate, iar altii nu? De ce in unele locuri, trebuie sa platesti daca vrei sa ti se ridice selectiv deseurile, iar daca il arunci amestecat este gratis?

– Licitatii si contracte pentru sisteme de management al deseurilor – in ce masura se respecta caietele de sarcini, termenele de constructie, punere in functiune?

– Care e situatia gropilor neconforme in Romania? Cate si unde mai exista? Ce s-a intamplat in cazurile in care s-au inchis?

– Deseurile in mediul rural – cum scapa de gunoaie cei care nu au acces la servicii de salubritate (adica 80% din populatia de la sat)?

Acestea, si nu numai, sunt probleme care afecteaza calitatea vietii si a mediului, iar buna informare a publicului poate contribui la constientizarea faptului ca fiecare dintre noi, prin comportament sau prin presiunea aplicata asupra autoritatilor, poate face mai mult pentru a trai intr-o tara mai curata.

Initiatorii – Gandul.info, Centrul pentru Politici Durabile Ecopolis si Asociatia Salvati Dunarea si Delta – vor asigura celor inscrisi asistenta in alegerea subiectelor si in documentare pe toata perioada desfasurarii concursului.

Reguli participare

1. La concurs pot participa jurnalisti (freelanceri sau afiliati) si studenti.

2. Materialele (in format scris si/sau audio-video) trebuie sa trateze un subiect din vasta tema a generarii si gestionarii deseurilor in Romania.

3. Orice material publicat in prealabil altundeva este ne-eligibil.

4. Articolele trebuie sa aiba intre 3000 si 10.000 de semne, iar materialele in format audio-video nu pot depasi 30 de minute.

Calendarul concursului

26 noiembrie 2012 – 15 ianuarie 2013: depunere articole. Articolele pot fi depuse la adresa [email protected]

In aceeasi perioada Ecopolis si Salvati Dunarea si Delta vor organiza intalniri cu potentiali participanti pentru a discuta tema generala si posibile subiecte. Pentru a beneficia de aceste consultari, cei interesati sunt invitati sa contacteze initiatorii concursului la [email protected]

15 – 30 ianuarie 2013: deliberare si desemnarea castigatorilor

1 februarie 2013: anuntarea castigatorilor

1 februarie – 2 martie 2013: publicarea materialelor pe gandul.info si promovarea acestora

Juriul concursului: Florin Negrutiu /Gandul, Claudiu Pandaru /Gandul, Costel Popa /Centrul pentru Politici Durabile Ecopolis, Liviu Mihaiu / Asociatia Salvati Dunarea si Delta si Laura Sgarcitu / Coca-Cola Hellenic

Gandul.info, Asociatia Salvati Dunarea si Delta si Centrul pentru Politici Durabile Ecopolis isi rezerva dreptul de a anula concursul (si implicit, a nu mai acorda premiile) daca nu se depune un numar suficient de materiale sau acestea sunt de o calitate apreciata sub standard de catre juriu.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.