Case cu consum energetic „zero”

Cladirile noi, dar si cele deja existente vor trebui sa fie cat mai performante energetic si tot mai „verzi”.

Pana la 31 decembrie 2020, toate cladirile noi, inclusiv locuintele unifamiliale, vor trebui sa aiba consum aproape zero de energie, potrivit unei directive europene care a intrat in vigoare in luna iulie.

Astfel, pe langa performanta energetica foarte ridicata, energia din sursele regenerabile trebuie sa acopere cea mai mare parte din consum.

De asemenea, Directiva 2010/31/EU prevede ca renovarile cladirilor existente sa fie facute conform unor standarde ridicate de eficienta in cazul in care vizeaza mai mult de 25% din suprafata anvelopei cladirii.

Romania, la fel ca si celelalte state membre, va trebui sa adopte pana in 2012 actele normative necesare pentru a se conforma prevederilor normei europene, tinand cont si de raportul cost-eficienta, urmand ca ele sa se aplice din 2013.

Reguli noi in lucru

Reprezentanti ai mai multor ministere, institutii si asociatii de profil lucreaza deja la propuneri de modificare a legislatiei. „Cu cat legislatia va fi modificata mai repede, cu atat va fi mai bine. Problema va fi implementarea ei, din cauza starii termotehnice a celor mai multe locuinte”, spune Claudiu Georgescu, presedintele Asociatiei Producatorilor de Materiale de Constructii.

Potrivit acestuia, normativele de termoizolare trebuie modificate astfel incat, de pilda, pragul actual privind consumul energetic sa coboare de la 100 kWh pe metru patrat pe an, cat e acum, spre 50 kWh, pentru cladirile noi.

Potrivit acestuia, proprietarilor li se vor impune niste cerinte minimale cand vine vorba despre caracteristicile termice ale cladirilor existente. El a adaugat insa ca momentul implementarii regulilor va depinde de guvern.

Emilia Mladin, presedinta Asociatiei Auditorilor Energetici pentru Cladiri, spune ca pana la finele anului trebuie modificata legea care sprijina populatia sa isi reabiliteze termic locuintele, prevazandu-se noi stimulente.

O noutate in directiva este ca o unitate independenta va trebui sa verifice calitatea auditurilor. „Daca nu vom forta certificarea energetica la receptia unei cladiri, nu vom convinge niciodata constructorii ca locuinta sa consume cat mai putin. Sa nu uitam ca platile pentru utilitati le fac viitorii locuitori”, a punctat Mladin.

Sursa: Evenimentul Zilei

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *