Publicitatea la produse de uz casnic va trebui sa indice consumul energetic al acestora

  0
  333

  Parlamentul European a adoptat, marti, cu 566 voturi pentru, un raport care arata ca orice publicitate care promoveaza specificatiile tehnice ale aparatelor frigorifice, masinilor de spalat sau cuptoarelor pentru uz casnic trebuie sa indice consumul energetic al acestora.
  echipamente electrice
  Etichetarea produselor va trebui sa fie bazata pe clasa de eficienta energetica de la A++ la G. Membrii PE au solicitat Comisiei Europene sa aiba in vedere revizuirea periodica a clasificarilor pentru etichetele energetice si a pragurilor de clasificare.

  Etichetarea energetica ajuta consumatorii sa-si evalueze costurile de energie atunci cand achizitioneaza produse electrice de uz casnic, precum frigidere, masini de spalat rufe sau vase, uscatoare sau cuptoare.

  „Producatorii sunt obligati sa indice consumul energetic, indiferent daca produsele sunt ‘mai eficiente’ (verde) sau ‘mai putin eficiente’ (rosu) din punct de vedere energetic”, potrivit PE.

  In viitor, etichetarea energetica va fi aplicata si produselor consumatoare de energie pentru uz comercial si industrial, cum ar fi camerele frigorifice sau vitrinele frigorifice, precum si celor cu impact energetic, inclusiv produselor de constructie, care au un impact direct sau indirect semnificativ asupra consumului de energie.

  Masurile de stimulare ce ar putea fi oferite de statele membre pot include credite fiscale atat pentru utilizatorii finali care folosesc produse eficiente din punct de vedere energetic, cat si pentru firmele care promoveaza si produc astfel de produse. De asemenea, ele pot consta intr-o cota redusa a taxei pe valoarea adaugata pentru materialele si componentele care duc la imbunatatirea eficientei energetice.

  Autoritatile contractante care incheie contracte publice de achizitii ar trebui sa cumpere produse care indeplinesc niveluri minime de performanta energetica. Aceasta conditie se aplica pentru contractele de cel putin 15.000 euro fara TVA, se mai arata in raportul PE.

  Parlamentul European ar mai putea adopta, miercuri, doua rezolutii cu privire la etichetarea energetica a aparatelor TV si a aparatelor frigorifice de uz casnic. Rezolutiile PE au ca scop blocharea intentiei Comisiei Europene de a modifica formatul etichetarii, care vizeaza sub-divizarea clasei A in noi categorii, precum A-20%, A-40% etc.

  Sursa: NewsIn

  LĂSAȚI UN MESAJ

  Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
  Introduceți aici numele dvs.