Bateriile reincarcabile si lampa eco, in topul solutiilor verzi propuse de elevi

  0
  541
  Săpun natural realizat manual, pe bază de uleiuri vegetale
  Sapun natural realizat manual, pe baza de uleiuri vegetale
  Sapun natural realizat manual, pe baza de uleiuri vegetale
  Sapun natural realizat manual, pe baza de uleiuri vegetale

  Lampa ecologica, orezul cu bob lung, bateriile reincarcabile, ghiveciul ecologic, bijuteriile reciclate si sapunul natural sunt solutiile verzi pe care le-au propus elevii constanteni pentru economisirea resurselor.

  Acestea au fost de fapt si inovatiile prezentate de ei la un targ al solutiilor verzi, organizat la Constanta de organizatia nonguvernamentala Mare Nostrum, cu ocazia Zilei Internationale a Marii Negre, care a avut loc pe 26 octombrie.

  „Participantii au dat dovada de imaginatie si creativitate”, potrivit organizatorilor care au acordat premii pe doua categorii, si anume solutiile eco identificate si alternativele eco realizate de catre elevi.

  Printre cele mai ingenioase solutii eco identificate si create se numara:

  • Lampa eco – este confectionata dintr-o placuta pentru stocarea energiei solare, bec, fire si o piatra transparenta pentru raspandirea luminii. Principiul de functionare este simplu: pe timpul zilei placuta se incarca cu energie, iar pe timpul noptii lampa lumineaza. Principalul avantaj al acestui obiect este, in primul rand, economia de curent, reprezentand o buna modalitate de protejare a mediului inconjurator.
  • Orezul cu bob lung, ca alternativa a orezului cu bob rotund – denumit si orez bio, acesta este crescut intr-un mediu natural, fara pesticide, ingrasaminte chimice sau aditivi. Spre deosebire de orezul cu bob rotund, care fierbe in 20 de minute, cel cu bob lung fierbe in doar 13 minute, neexistand nicio diferenta de gust sau de utilitate fata de orezul cu bob rotund.
  • Baterii reincarcabile – principalul avantaj al utilizarii acestor acumulatori consta in faptul ca, existand posibilitatea reincarcarii, nu mai este nevoie de cumpararea unor baterii noi de fiecare data cand cele vechi se descarca. De asemenea, nu numai ca se economisesc bani, insa bateriile nu mai ajung la gunoi, evitandu-se astfel poluarea cu substantele toxice care intra in componenta bateriilor standard.
  • Ghiveciul ecologic – se poate confectiona rapid din materiale reciclabile (pet -uri, doze de aluminiu, cutii de plastic), se utilizeaza asemeni oricarui ghiveci si se poate decora in functie de imaginatie. Printre avantajele folosirii unui astfel de produs se numara: economiile bugetare, timpul redus dedicat confectionarii, posibilitatea usoara de realizare, utilizarea materialelor reciclabile, consum energetic minim, posibilitatea ajustarii dimensiunilor, formei, culorii in functie de spatiu, sporirea numarului plantelor ornamentale, reducerea poluarii prin evitarea aruncarii acestor deseuri in mediu.
  • Bijuterii reciclate – acestea pot fi realizate prin decuparea cutiilor de suc, hartii, bucati de metal, plastic in formele dorite. Unul dintre avantajele utilizarii acestui tip de bijuterii este reprezentat de faptul ca nu se folosesc materiale noi, ci materiale reciclate, evitandu-se astfel risipa de resurse.
  • Sapun natural realizat manual, pe baza de uleiuri vegetale – sapunul natural realizat manual in casa, prin metoda traditionala, are avantajul de a fi lipsit de compusii sintetici periculosi, atat pentru mediul inconjurator, cat si pentru sanatate. Sapunul natural este biodegradabil si poate inlocui cu succes sapunurile obisnuite din comert. Acesta face o spuma bogata si curata in profunzime, astfel incat poate fi utilizat zi de zi pentru igienizarea pielii.

  Solutii la indemana oricui

  Alternativele identificate de elevi pot fi oricand puse in aplicare in casa, mai ales ca realizarea lor nu necesita un efort mare, potrivit reprezentantilor Mare Nostrum.

  „Consider ca daca am incepe sa utilizam aceste alternative eco, am reusi, cu siguranta, sa evitam poluarea mediului inconjurator si risipa de resurse”, a declarat Mihaela Candea, director executiv Mare Nostrum.

  LĂSAȚI UN MESAJ

  Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
  Introduceți aici numele dvs.