Arhitectul Dorin Stefan rezolva, pentru cititorii Gandul, misterul „petalelor” plutitoare de pe turnul SF din Taiwan. Cladirea va revolutiona si arhitectura ecologica
Tatal Turnului Taiwan: „Imaginati-va un copac urias, pe care vor glisa „frunzele” – opt zepeline de 60-100 de metri lungime”
„Gogosi”, „aripioare”, „petale” sau „vezicule gonflabile”? Aparitia in gandul a imaginilor proiectului cu care arhitectul Dorin Stefan a castigat concursul Taiwan Tower i-a facut pe cititori sa puna intrebari si sa gaseasca raspunsuri in legatura cu cea mai spectaculoasa parte a cladirii – zepelinele plutitoare legate discret de corpul turnului.
Interesul enorm starnit de succesul inregistrat in Taiwan, de echipa de arhitecti romani coordonata de Dorin Stefan, si numeroasele intrebari venite de la cititori ne-au determinat sa solicitam cateva detalii ale proiectului pe care se va baza construirea turnului de 350 de metri din Taichung.
PLUS: Imagini spectaculoase cu Turnul Taiwan, constructia SF proiectata de un roman. Interviu Gandul cu Dorin Stefan, arhitectul futurist al „navei spatiale” de peste 300 de metri
– Vederea din nacelele zepelinelor va fi panoramica, ingradita doar in partea de comunicare cu turnul. „Am incercat sa cream toate conditiile pentru ca turnul sa fie incarcat la minim, sa fie doar o sina de glisare. Greutatea nacelelor va fi anulata de portabilitatea baloanelor cu heliu. Zepelinele vor fi adapostite la sol, intr-un fel de „cuib” si vor fi ridicate doar atunci cand conditiile meteorologice vor fi favorabile”, mai spune arhitectul roman.
Apa de ploaie va fi reciclata, vantul si soarele vor da energie
Turnul Taiwan va fi si un model de constructie ecologica: „Energia solara si energia eoliana vor fi utilizate pentru a asigura alimentarea cu energie electrica. Se vor folosi utilaje cu consum energetic minim. Apa de ploaie va fi reciclata, folosita la incalzire si furnizare de apa calda”.