Energia regenerabila va creste factura cu 15% pentru consumatorul final

0
505
Energia regenerabila subventionata in 2014
Energia regenerabila va creste factura cu 15% pentru consumatorul final

Potentialul utilizarii de resurse regenerabile de 20% din total consum, pana in anul 2020, implica o crestere cu 15% a facturii pe care trebuie sa o plateasca consumatorul final, a declarat presedintele Comisiei de Industrii si Servicii din Camera Deputatilor, Iulian Iancu, la Energy Forum 2010, desfasurat la Londra.

„Pentru atingerea potentialului de consum energetic din resurse regenerabile pana in 2020, de 20% in consumul total de energie (targetul UE – n.r.), ar trebui sa inregistram o crestere a costului facturii consumatorului final cu 15%”, a afirmat Iancu, citat de Agerpres.

De asemenea, el a mentionat ca aceste valori pot fi determinate avand in vedere viteza cu care scade costul tehnologiilor in sectorul energiei solare si eoliene.

In Romania, targetul privind ponderea consumului de energie produse din surse regenerabile din consumul brut final de energie in 2020 este de 24%.

Scaderea costurilor, incerta

Presedintele Comitetului pentru Energie si Schimbare Climatica din Parlamentul Marii Britanii, Tim Yeo, a declarat ca nivelul preturilor la care se va ajunge la nivel european nu poate fi estimat.

„Nu putem fi siguri la ce preturi se va ajunge. Stim ca este nevoie de o reducere substantiala a costurilor in energia regenerabila, dar nu putem fi siguri de acest lucru, chiar daca ne putem gandi ca volumele de productie vor creste”, a precizat oficialul european.

Si presedintele Autoritatii Nationale de Reglementare in domeniul Energiei (ANRE), Dan Iulius Plaveti, a declarat intr-un interviu acordat EVZ ca energia din surse regenerabile are toate sansele sa duca la scumpirea electricitatii furnizate consumatorilor finali, ca urmare a schemei de promovare prin certificate, instituita prin Legea 220/2008 republicata.

Astfel, impactul va fi intre 5 euro/MWh, in anul 2011, si un maxim posibil de 33 euro/ MWh, in 2017, intr-un scenariu de realizare a unor capacitati eoliene de 3.600 MW la nivelul acelui an. Practic aceasta inseamna o crestere de 26% fata de pretul platit acum de consumatorii casnici, racordati la joasa tensiune, de circa 125 euro/MWh (530 lei/MWh).

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.