Pasunile semanate pentru biodiversitate, cea mai buna solutie pentru reducerea emisiilor si a eroziunii solului

0
580
MADR: Dezbatere publica pentru PNDR si Raportul de mediu
Pasunile semanate pentru biodiversitate - Cea mai buna solutie in materie de mediu
Pasunile semanate pentru biodiversitate – Cea mai buna solutie in materie de mediu

Proiectul portughez intitulat Sown Biodiverse Pastures (pasuni semanate bogate in biodiversitate) a fost declarat castigator pentru solutia inovatoare propusa cu privire la reducerea emisiilor de CO2, eroziunea solului si riscul producerii de incendii ale vegetatiei, in acelasi timp propunand solutii pentru cresterea productivitatii pasunilor.

Proiectul a fost declarat de catre Comisia Europeana drept castigator al marelui premiu al concursului World You Like (Lumea pe care o vrei) pentru cele mai bune solutii in domeniul schimbarilor climatice.

Comisarul european pentru politici climatice, Connie Hedegaard, a anuntat castigatorul in cadrul ceremoniei de decernare a premiului Sustainia, care a avut loc in Copenhaga. Doamna Connie Hedegaard a declarat: „Felicitari pentru proiectul Sown Biodiverse Pastures! Acest proiect este un exemplu perfect al modului in care solutiile practice pentru combaterea schimbarilor climatice pot economisi bani si, de asemenea, pot crea locuri de munca si pot stimula cresterea economica. A fost cu adevarat incurajator sa vedem numarul de proiecte inovatoare din intreaga Uniune Europeana care au fost prezentate la concursul Lumea pe care o vrei. Este timpul sa se multiplice aceste solutii climatice, astfel incat sa construim lumea pe care o vrem, cu clima care ne place.”

Proiectul Sown Biodiverse Pastures implica peste 1 000 de agricultori portughezi, carora le ofera amestecuri de seminte adaptate unor soluri specifice, de natura sa contribuie la cresterea capacitatii de rezilienta a solului la instabilitatea conditiilor de mediu. Proiectul, promovat de organizatia Terraprima, a avut drept efect imbunatatirea fertilitatii solului, a retentiei de apa si a rezistentei la eroziune si, de asemenea, a contribuit la cresterea productivitatii pasunilor in multe zone din Portugalia.

Concursul Lumea pe care o vrei face parte din campania paneuropeana a Comisiei Europene de sensibilizare a publicului, denumita ”Lumea pe care o vrei, cu clima care iti place”, care promoveaza solutii practice, inovatoare si eficiente in domeniul schimbarilor climatice.

Proiectul Sown Biodiverse Pastures va beneficia de sansa de a inregistra un video profesionist, precum si de sprijin pentru promovarea proiectului in mass media europeana.

De asemenea, in cadrul ceremoniei au fost premiate proiectele care s-au clasat pe locurile doi si trei in cadrul concursului Lumea pe care o vrei:

Airport Carbon Accreditation (acreditarea nivelurilor de CO2 pentru aeroporturi): acest proiect european, conceput in Bruxelles, reprezinta cooperarea dintre 75 de aeroporturi europene care urmaresc imbunatatirea propriei eficiente energetice, concomitent cu reducerea emisiilor de CO2. Programul a fost lansat in 2009 de ACI EUROPE, un organism european al aeroporturilor;
Low Energy Houses for Everyone (case cu consum energetic redus pentru toti): acest proiect propus de organizatia Dworek Polski din Polonia construieste case conform traditiei poloneze, care sunt convenabile din punct de vedere al pretului si, in acelasi timp, au un consum energetic redus.
Castigatorul concursului a fost selectat de catre Comitetul de premiere Sustainia, din care au facut parte Connie Hedegaard, comisarul european pentru politici climatice, Arnold Schwarzenegger, fostul guvernator al statului California, Gro Harlem Brundtland, fostul prim-ministru al Norvegiei si Dr. Rajendra Pachauri, presedintele grupului pentru schimbari climatice al ONU.

Sustainia, un partener al campaniei, reprezinta o initiativa internationala in materie de sustenabilitate, al carei presedinte este Arnold Schwarzenegger.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.