Silvicultorii bistriteni, angajati ai ocoalelor silvice private, au interzis la port arma. Acest drept le-a fost retras de IPJ BN care, precum frumoasa din padurea adormita, s-a trezit dupa multi ani sa le spuna ca nu se incadreaza in lege.
Bistrita-Nasaud este unicul judet in care silvicultorii „de la privat” au ramas fara armament in dotare in timp ce patruleaza prin paduri pe care le au in paza.
Situatie ciudata pentru angajatii ocoalelor silvice private din Bistrita-Nasaud – de aproximativ un an, nu mai au voie sa aiba in dotare arme, conform NewsBN.
Totul se intampla din cauza ca in art. 74, alin 1, lit. a) din Legea armelor si munitiilor se spune ca: „autoritatea publica centrala care raspunde de silvicultura, prin Regia Nationala a Padurilor – Romsilva, si subunitatile apartinand acesteia pot detine si folosi arme de foc cu destinatie utilitara si munitia corespunzatoare (…)”.
Dan Pintea: Ai mei sunt cu pistoale cu bile si cu bate, cel de la RNP e cu arma in spate
Seful Ocolului Silvic Dealu Negru, Dan Pintea, este primul care a reactionat, intrucat considera situatia ca fiind una aberanta si discriminatorie. Drept urmare, a actionat IPJ in contencios administrativ.
„Din 2003, ne-au dat voie sa cumparam arme, sa detinem, sa le folosim cu tot tacamul. Ne-au autorizat in doi ani, in 2012 ne-a expirat ultima autorizatie si pe urma, nu. La noi in judet toate ocoalele private nu mai au arme de foc. Toti ceilalti colegi ai mei de la ocoalele silvice din judet asteapta sentinta noastra ca sa vada ce hotaraste instanta. Avem din nou infatisare pe 15 noiembrie, dosarul l-am depus pe 12.02.2013 la tribunal, am atacat IPJ in contencios administrativ. In urma memoriilor noastre am primit raspunsuri de la Ministerul Mediului, de la ITRSV, de la IGPR, IPJ, ATOP, toate forurile… Raspunsurile sunt in aceeasi directie: raspunsurile trebuie sa vina de la arme si munitii. Toti ne-au spus, inclusiv de la IGPR, ca vor inainta o propunere de modificare a articolului din lege in care noi nu suntem inclusi, dar pana acum nu s-a facut nimic. Ne-am interesat si la judetele invecinate, dar la ei nu s-a pus asa problema. Tot ce e padurar, angajat silvic i-au autorizat si i-au lasat sa foloseasca arme letale. Pe Valea Budacului, RNP are un padurar, noi avem sapte. Ai mei sunt cu pistoale cu bile si cu bate, cel de la RNP e cu arma in spate. Noi asiguram paza a 12.000 hectare de padure. Am cumparat 15 arme care au costat o caruta de bani. Trebuia sa ne spuna de la inceput ca nu ne da voie si nu cumparam. Acum am cumparat pistoale cu bile de cauciuc, am primit autorizatie, dar padurarii mi-au spus ca pot sa le iau inapoi ca nu au ce face cu ele. O astfel de arma costa circa 400 de lei. Daca nu ar fi problemele cu Valea Budacului, poate ca nu ar fi fost asa de grav, dar avem situatii in care efectiv oamenii nostri se vad nevoiti sa renunte”, a declarat, pentru Gazeta de Bistrita, Dan Pintea.
Gabriel Stanciu: Nu s-au mai gandit si la noi, s-au gandit numai la RNP, probabil erau de pe vremea lui Ceausescu
Situatie similara pentru silvicultorii Ocolului Silvic Romuli. Sefului ocolului, Gabriel Stanciu, se declara extrem de nemultumit si considera ca vinovatii principali sunt cei care fac legile – parlamentarii – intrucat normele legale nu sunt corelate intre ele.
„Asta este din cauza ca e cum e la noi, nu se coreleaza legile una cu alta. In legea armelor si munitiilor este o prevedere in care personalul silvic din cadrul RNP este inarmat si au munitie letala. Deci numai ei au voie sa detina arme cu munitie letala. Noi avem voie, dar nu cu munitie letala, deci sa fie cu gaz, cu bile de cauciuc. Ideea e ca noi nu suntem egali cu RNP, aia sunt altfel de ocoale, si altfel de silvicultori… parca nu facem acelasi lucru. Cand au facut legea armelor si munitiilor nu s-a gandit nimeni ca sunt si ocoale private, sunt numai ocoalele din structura RNP. Acu s-a trezit nu stiu care din politie si a interpretat: stai un pic, nene, ca uite ce scrie aici, ca numai aia din RNP au voie, de ce le-ati dat avize la astia… Cumva si avizele, ca le-am avut o perioada, s-a considerat ca nu a fost in regula. Noi am predat armele de mai bine de un an. Acum asteptam noul cod silvic care schimba toata legislatia din domeniu. Noi nu am mai facut niciun demers, nu am mai luat alte arme, pentru ca precis se va reveni in situatia si atunci o sa revin la armele pe care le avem in depozit. Daca nu, atunci armele vor trebui distruse sau daca gasim cumparator, bineinteles legal, le vom vinde. Cumparam altele pentru care ne da voie legea, pai ce sa facem! Situatia de acum nu e in regula. Chiar mi-au spus padurarii ca au fost in situatia in care a trecut ursul pe langa ei. Daca ii ataca un astfel de animal, ce fac? Sunt siguri in mijlocul unui bazin forestier, la kilometri intregi de cea mai apropiata asezare. Arma ii dadea o anumita siguranta in fata animalelor periculoase, ca sa nu mai vorbesc ca mai da si de cinci-sase infractori violenti aflat la furat de lemne si macar ii dadea o siguranta ca ii sperie. (…) problema de acum are legatura cu parlamentarii nostri care saracii sunt vai de capul lor, ca nu stiu sa puna cap la cap doua legi, sa le imbine si sa armonizeze ce prevede in una cu ce prevede cealalta. Pe linie silvica sunt foarte multe necorelari, prevederi care se bat cap in cap si uite ca ne lovim de tot felul de probleme. Culmea e ca de cand ne-am infiintat ca ocol ne-a obligat sa avem armament, prin autorizatia de functionare. Era ca sarcina sa ai masina de serviciu, sediu, armament, ciocane de marcat. A fost o conditie la infiintarea ocolului sa ai armament, deci era obligatoriu sa il ai. Cand au facut legea armelor, aia nu s-au mai gandit si la noi, s-au gandit numai la RNP, probabil erau de pe vremea lui Ceausescu”, a declarat pentru Gazeta de Bistrita Gabriel Stanciu.