Agricultura ecologică – naturală, sigură și oportună

Agricultura ecologica – naturala, sigura si oportuna

Avantajele agriculturii ecologice Aer, apa si produse agroalimentare mai putin contaminate. Prin extinderea agriculturii ecologice, aerul prezinta o calitate mai buna in principal prin faptul ca nu se mai utilizeaza produse chimice care se pulverizeaza. Prezenta pesticidelor in apa potabila a devenit o problema din ce in ce mai mare, agricultura conventionala fiind principala sursa…

Citește mai departe

41 de recomandari facute Guvernului Republicii Moldova in urma unui studiu de performante in domeniul protectiei mediului

Desi R. Moldova a inregistrat in ultimii ani progrese in cadrul politicilor de mediu si dezvoltare durabila, totusi, ea se confrunta cu probleme grave legate de gestionarea apelor reziduale, a deseurilor municipale solide si conservarea biodiversitatii. Acestea sunt concluziile facute de catre expertii internationali care au elaborat cel de-al treilea Studiu de Performante in Domeniul…

Citește mai departe

Pasunile semanate pentru biodiversitate, cea mai buna solutie pentru reducerea emisiilor si a eroziunii solului

Proiectul portughez intitulat Sown Biodiverse Pastures (pasuni semanate bogate in biodiversitate) a fost declarat castigator pentru solutia inovatoare propusa cu privire la reducerea emisiilor de CO2, eroziunea solului si riscul producerii de incendii ale vegetatiei, in acelasi timp propunand solutii pentru cresterea productivitatii pasunilor. Proiectul a fost declarat de catre Comisia Europeana drept castigator al…

Citește mai departe
Culturile perene de cereale ar putea fi pe piata in mai putin de 20 de ani

Culturile perene de cereale ar putea fi pe piata in mai putin de 20 de ani

Culturile perene de cereale, care necesita mai putine ingrasaminte si erbicide, micsorand implicit consumul de combustibil in comparatie cu culturile cultivate anual, ar putea fi disponibile in doua decenii, anunta cercetatorii in revista Science. Culturile perene de cereale, care necesita mai putine ingrasaminte si erbicide, micsorand implicit consumul de combustibil in comparatie cu culturile cultivate…

Citește mai departe
Salaj: Padurea dispare vazand cu ochii

„Luna Padurii” – prilej de a salva ceea ce se mai poate din fondul forestier

„Luna Padurii” (15 martie-15 aprilie) este unul din cele mai importante evenimente silvice si reprezinta o masura de resensibilizare a publicului si a factorilor decizionali cu privire la importanta padurilor, a rolului lor esential in mentinerea echilibrului ecologic. Aceasta sarbatoare isi are inceputurile inca din anul 1872, cand a debutat organizarea sarbatorii sadirii arborilor in…

Citește mai departe

Cercetator roman: defrisarile masive de paduri au fost mana cereascaa pentru Delta Dunarii

Liviu Giosan, cercetator la „Woods Hole Oceanographic Institute” in Statele Unite, lanseaza o ipoteza soc: actiunea, adesea salbatica, a omului asupra mediului inconjurator a sporit dimensiunile si biodiversitatea unuia dintre cele mai frumoase locuri din Europa, aflat pe teritoriul Romaniei. Actiunea omului asupra Deltei Dunarii nu a fost intotdeauna negativa. Defrisari masive pentru a face…

Citește mai departe

    Intre 1990-2006, s-au pierdut definitiv cel putin 275 ha de teren pe zi prin degradarea solului

    Ingrijoratorul fenomen al degradarii solului se manifesta puternic in Europa: intre 1990-2006, s-au pierdut definitiv cel putin 275 ha de teren pe zi, prin impermeabilizarea solului, iar la fiecare 10 ani aceasta suprafata ajunge la o suprafata de marimea Ciprului. Se estimeaza ca eroziunea solului cauzata de apa afecteaza 1,3 milioane km patrati in Europa…

    Citește mai departe

    Efectul de lobby: un eurodeputat trece de la aur la cianuri

    In 2007, Adina Valean trimitea scrisori la forurile europene cerand interzicerea folosirii cianurilor la Rosia Montana, iar in 2010 prezida dezbateri la Bruxelles despre rolul benefic al acestora. Seminarul de la Bruxelles, prin care Adina Valean sprijinea proiectul Rosia Montana, a fost tinut in parteneriat cu  Gold Corporation, iar europenilor li s-au oferit doar opinii…

    Citește mai departe
    Federa?ia Coali?ia Natura 2000 România protesteaz? fata de transformarea avizului obligatoriu al custozilor ariilor protejate în unul consultativ

    Noi ilegalitati in Natura 2000 Dobrogea ce pot declansa un nou infringement pt Romania

    PETITIE Catre, COMISIA PREZIDENTIALA PENTRU PATRIMONIUL CONSTRUIT SITURILE ISTORICE SI NATURALE MINISTERUL MEDIULUI SI DEZVOLTARII DURABILE In atentia domnului Ministru Laszlo BORBELY Directiei Generale Protectia Naturii Directiei Generale Protectia Mediului si Dezvoltare Durabila INSTITUTII BANCARE NATIONALE SI EUROPENE AGENTIA NATIONALA DE MEDIU In atentia domnului Presedinte Ciprian GHIOC Directiei Legislatie Orizontala si Reglementari ACADEMIA ROMANA-COMISIA…

    Citește mai departe
    Combaterea eroziunii solului avanseaza la Bolotesti

      Combaterea eroziunii solului avanseaza la Bolotesti

      Prefectul Ion Oprea s-a deplasat miercuri si in localitatea Bolotesti, pentru a vizualiza o alta lucrare de investitii, privind „Reabilitarea lucrarilor de combatere a eroziunii solului (CES)”. Lucrarile au ca scop protejarea terenurilor si localitatilor impotriva eroziunii solului si a inundatiilor. Aceste amenajari cuprind constructii de baraje, praguri, consolidare canale evacuare, precum si constructii de…

      Citește mai departe

      Australienii, amenintati de cresterea nivelului marii

      Australia risca sa fie obligata sa evacueze unele zone de coasta din cauza cresterii nivelului marii, care ameninta mii de locuitori, se arata intr-un raport oficial publicat marti si citat de AFP. Astfel, Grupul de lucru asupra schimbarii oceanelor recomanda actiuni urgente pentru protejarea zonelor de coasta australiene fata de cresterea nivelului marii cu mai…

      Citește mai departe