Stop desertificarii in Mehedinti!

Un program intensiv de atenuare a efectelor desertificarii va fi promovat, in aceasta luna, in comunele din sudul judetului Mehedinti, imediat dupa constituirea consiliilor locale.

Multe dintre padurile de fag si de stejar din Mehedinti dispar din cauza taierilor masive de lemn. Inconstienta oamenilor care taie copacii duce la producerea alunecarilor de teren si la disparitia speciilor de arbori. Potrivit prefectului judetului Mehedinti, Sevastian Bazoi, din cauza distrugerii perdelelor forestiere de protectie ecologica care stopau inaintarea nisipurilor si degradarea sistemelor de irigatii, peste 1.800 de hectare de terenuri au devenite acum aride, eroziunea accentuata a solului facand imposibila cresterea culturilor pe aceste suprafete. „Vom lua masuri corespunzatoare de urgenta. In zonele de campie existau peste 10.000 de metri patrati de amenajari silvice ameliorative. Au fost defrisate ilegal, odata cu retrocedarea drepturilor de proprietate pentru perimetrele in care au fost amplasate. In toamna vom incepe actiunea de impadurire a vechilor amplasamente, chiar daca statutul acestora s-a schimbat”, a spus prefectul Bazoi.

In ceea ce priveste reintroducerea in circuitul agricol a celor doua sisteme de irigatii din judetul Mehedinti, Crivina-Vanju Mare si Izvoare-Cujmir, prefectul Sevastian Bazoi a fost de parere ca, fara interventia guvernului, care ar trebui sa aloce subventii pentru redresarea lor, nu se poate face nimic. „Agentia Nationala de Imbunatatiri Funciare ar trebui sa primeasca fonduri de la buget pentru reconstructia canalelor de irigatii si dotarea cu echipamente a celor 20 de statii de pompare care, nejustificat, dupa 1999, au fost distruse de administratorii celor 16 asociatii ale udatorilor de apa. Este necesar sa se infiinteze o entitate economica ale carei obiective sa fie gestionarea patrimoniului sistemelor respective si distributia apei pentru irigatii in toata suprafata amenajata de 75.644 de hectare”, a mai spus prefectul.

Sursa: Gazeta de Sud

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *