Agentia Internationala pentru Energie (AIE) a declarat ca guvernele din intreaga lume trebuie sa cheltuiasca 45.000 miliarde de dolari pentru a reduce la jumatate emisiile de gaze de sera.
In caz contrar, emisiile de dioxid de carbon ar putea creste cu 130%, iar cererea pentru petrol va creste cu 70% pana in anul 2050.
Costurile „revolutiei tehnologiei energetice” sunt echivalente cu 1,1% din PIB-ul mondial anual. Investitia este necesara in primul rand pentru dezvoltarea noilor tehnologii, cum ar fi combustibil din celule de hidrogen, scrie „Financial Times”.
32 de centrale nucleare pe an
Raportul de 643 de pagini al AIE, solicitat in anul 2005 de liderii G8 si prezentat vineri la Tokyo, spune ca reducerea cu jumatate a emisiilor de carbon necesita comercializarea unor tehnologii care acum sunt considerate experimentale si mult prea costisitoare date fiind costurile economice ale poluarii.
Drepturile de emisii de carbon se tranzactioneaza in prezent in Europa cu 30 dolari pe tona, dar, conform estimarilor AIE, acestea ar putea creste pana la 200 sau chiar 500 de dolari pe tona.
In plus, AIE a afirmat ca statele lumii trebuie sa construiasca 32 de noi centrale nucleare in fiecare an, ca, de altfel, si 17.000 de unitati eoliene, pentru ca, pana in anul 2050, emisiile de gaze de sera sa fie reduse la jumatate, scrie „Wall Street Journal”. O astfel de miscare ar reduce drastic cererea pentru petrol pana la 27% din cererea existenta in anul 2005.
Sursa: Adevarul