MEHEDINTI. Un program intensiv de atenuare a efectelor desertificarii va fi promovat in comunele din sudul judetului Mehedinti, in aceasta luna, imediat dupa constituirea noilor consilii locale. Multe dintre padurile de fag si de stejar din Mehedinti dispar din cauza taierilor masive de lemn, ramanand doar copacii batrani, care sunt uscati si nu mai produc oxigen. Inconstienta oamenilor, care taie copacii fara sa se gandeasca la efectele negative, duce la producerea alunecarilor de teren si disparitia speciilor de arbori din care se fabrica mobila.
Potrivit prefectului judetului Mehedinti, Sevastian Bazoi, din cauza distrugerilor perdelelor forestiere de protectie ecologica, care stopau inaintarea nisipurilor si degradarea sistemelor de irigatii, peste 1.800 de hectare de terenuri au devenit acum aride, eroziunea accentuata a solului facand imposibila, pe aceste suprafete, cresterea culturilor. „Vom lua de urgenta masuri corespunzatoare. In zonele de campie, existau peste 10.000 metri patrati de amenajari silvice ameliorative. Au fost defrisate ilegal, odata cu retrocedarea drepturilor de proprietate a perimetrelor in care au fost amplasate. In toamna vom incepe actiunea de impadurire a vechilor amplasamente, chiar daca statutul acestora s-a schimbat”, a spus prefectul Bazoi.
In legatura cu reintroducerea in circuitul agricol a celor doua sisteme de irigatii din judetul Mehedinti, Crivina-Vanju Mare si Izvoare-Cujmir, prefectul Sevastian Bazoi este de parere ca, fara interventia Guvernului, care ar trebui sa aloce subventii pentru redresarea lor, nu se poate face nimic. „Agentia Nationala de Imbunatatiri Funciare ar trebui sa primeasca fonduri de la buget pentru reconstructia canalelor de irigatii si dotarea cu echipamente a celor 20 de statii de pompare care, nejustificat, dupa 1999, au fost distruse de administratorii celor 16 asociatii ale udatorilor de apa. Este necesar sa se infiinteze juridic o entitate economica, ale carei obiective sa fie gestionarea patrimoniului sistemelor respective si distributia apei pentru irigatii in toata suprafata amenajata de 75.644 hectare”, a mai spus prefectul.
Cei care se fac vinovati de distrugerea unuia dintre cele mai moderne sisteme de irigatii din tara ar trebui sa fie trasi la raspundere si obligati sa plateasca pentru pagubele produse. Bineinteles, directorii directiilor silvice din tara, majoritatea dintre ei, sunt principalii vinovati pentru situatia creata.
Sursa: 24h online