Australienii, amenintati de cresterea nivelului marii

Australia risca sa fie obligata sa evacueze unele zone de coasta din cauza cresterii nivelului marii, care ameninta mii de locuitori, se arata intr-un raport oficial publicat marti si citat de AFP.Australia

Astfel, Grupul de lucru asupra schimbarii oceanelor recomanda actiuni urgente pentru protejarea zonelor de coasta australiene fata de cresterea nivelului marii cu mai mult de 80 cm, in aceste regiuni traind 80% dintre australieni.

Raportul solicita autoritatilor sa analizeze “modalitatea de a interzice continuarea ocuparii acestor zone si construirea de proiecte, din cauza riscului provocat de mare”.

Acelasi raport mai formuleaza si o serie de recomandari, cum ar fi un program national pentru litoral, o mai buna cooperare intre diferitele autoritati sau chiar revizuirea planurilor de urbanism, avand in vedere eroziunea solului si dereglarile climatice.

Toate orasele mari ale Australiei, precum si locuintele a aproximativ sase milioane de persoane sunt situate in zona de coasta.

Australia si-a luat angajamentul de a-si reduce cu pana la 25% emisiile de gaze cu efect de sera pana in 2020 fata de nivelul celor din 2000, dar guvernul australian a tinut sa precizeze ca acest obiectiv nu va putea fi respectat decat daca si liderii internationali vor actiona pentru reduceri “ambitioase” cu ocazia summitului de la Copenhaga asupra climatului.

Conferinta de la Copenhaga, care va avea loc in perioada 7-18 decembrie, are ca scop stabilirea unui nou tratat international asupra climatului care sa inlocuiasca Protocolul de la Kyoto, acesta urmand sa expire in 2012.

Sursa: Intact News

Articole similare

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Rămâi conectat!

103,714FaniÎmi place
110CititoriConectați-vă
1,330CititoriConectați-vă

Articole Recente