Bune constructia si protectia ecologica la cele 3 defileuri ale fluviului Yangzi

0
372

Complexul hidroenergetic de la cele 3 defileuri ale fluviului Yangzi a obtinut rezultate bune in faza intermediara. Datele de pana in luna septembrie arata ca lucrarile hidroenergetice, de transformare si transport ale curentului electric si cele de stramutare a populatiei s-au desfasurat in conditii bune. De mentionat ca lucrarile de transformare si transportare a curentului electric sunt incheiate. Concomitent activitatea de constructie si protectie ecologica din zona se desfasoara conform planului stabilit. Infuenta complexului asupra mediului inconjurator este in limita prevazuta in raportul de fezabilitate.

Wang Xiaofeng, Seful Biroului de lucru al Comitetului pentru Constructia Complexului Hidroenergetic de la cele 3 Defileuri, atasat Consiliului de Stat al Chinei, a declarat la o conferinta de presa organizata marti la Beijing ca in momentul de fata constructia complexului respectiv se desfasoara conform planului, obtinandu-se rezultatele scontate pentru faza intermediara. El a spus:

Complexul hidroenergetic de la cele 3 defileuri ale fluviului Yangzi a reusit sa acumuleze apa pina la cota de 156 m; un milion de locuitori s-au mutat in alte parti. Efectele de prevenire a inundatiilor, producere a curentului electric, navigatie si protectie a mediului ambiant generate de complexul mentionat au inceput sa se accentueze. Nivelul de trai al populatiei stramutate se imbunatateste necontenit, populatia si economia din bazinul lacului de acumulare au inregistrat o dezvoltare durabila si s-a mentinut stabilitatea sociala in orase si sate.”

Wang Xiaofeng a sustinut cu o serie de date rolul pozitiv pe care-l joaca complexul hidroenergetic. In primul rind, prin construirea acestui complex, standardul sistemului de prevenire a inundatiilor din sectoarele mijlocii si inferioare ale fluviului Yangzi s-a ridicat de la 11 la 100 de ani. Apoi, dupa punerea in functiune, centralele electrice au produs peste 200 miliarde kWh. Dupa incheierea lor, lucrarile de transformare si transportare a curentului electric au ajutat la formarea retelei electrice nationale, asigurand aprovizionarea cu curent electric a regiunilor din estul si centrul Chinei si a provinciei Guangdong din sudul tarii. In fine, dupa acumularea apei in lac, traficul anual de marfuri traversand ecluza barajului a depasit 50 milioane t, cantitate mult mai mare decat aceea dinaintea stocarii apei. Autoritatiile locale adopta masuri in avantajul populatiei dislocate ca sa se dezvolte economic. Venitul net pe locuitor la sate a crescut in primele 9 luni ale lui 2007 cu 20% fata de aceeasi perioada a anului trecut, iar cele ale populatiei urbane – cu 10%.

Fiind cel mai mare complex hidroenergetic din lume, oamenii sunt preocupati de eventualitatea influentei acestuia asupra mediului inconjurator. Wang Xiaofeng a subliniat la conferinta de presa de marti ca guvernul chinez acorda mare atentie constructiei si protectiei mediului din zona complexului. Prin eforturile depuse de autoritatile de la diferite niveluri s-au obtinut rezultate remarcabile in constructia si protectia ecologica.

„Rezultatele supravegherii si verificarii facute dupa acumularea apei in acest complex arata ca influeta lui asupra mediului este in limita prevazuta in raportul de fezabilitate prezentat. Calitatea mediului inconjutator al santierelor si zonelor cu populatia stramutata este buna. Eroziunea solului este pusa sub control. Calitatea apei din lacul de acumulare este mai buna decat categoria C. Debitul de nisipuri care intra in lacul de acumulare se reduce, iar procentul de evacuare a nisipurilor din lac este mai mare decat cel proiectat. Nu sunt semne ca s-ar genera cutremure de pamant. Animalele si plantele rare – terestre si acvatice – de la cele 3 defileuri sunt bine protejate. Ambianta geologica din lac nu a inretistrat niciun caz anormal.”

Sursa: Cri Romania

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.