Patriarhul Daniel: Ne revine responsabilitatea pentru întreaga natură, care trebuie cultivată ca dar al lui Dumnezeu

Rezervatiile naturale: Fagetul Dragomirna si Padurea (Quercetumul) Crujana

Din Suceava exista doua posibilitati de acces. Pe drumul comunal asfaltat prin comuna Mitocul Dragomirnei la Manastirea Dragomirna, apoi pe drumul de padure la rezervatie. Total 11 kilometri. A doua varianta urmeaza DN 2 (spre orasul Siret) sase kilometri si la dreapta pe drumul comunal prin comuna Patrauti, langa rezervatia naturala Padurea (Quercetumul) Crujana la Manastirea Dragomirna…

Citește mai departe

Secarea zonelor umede din Rezervatia naturala de la Reci alerteaza autoritatile locale

Zonele umede din cadrul Rezervatiei naturale ‘Mestecanisul’ de la Reci, care constituie habitatul unor specii rare de animale, pasari si plante ocrotite de lege, sunt in pericol de disparitie din cauza scaderii nivelului panzei freatice, avertizeaza conducerea Centrului judetean pentru protectia naturii, dezvoltare rurala si salvamont din cadrul Consiliului Judetean Covasna. Potrivit unui studiu topografic…

Citește mai departe
Societatea civil? solicit? ministrului Doina Pan? o dezbatere public? pe tema “Radarul balastierelor”

Balastierele apar ca ciupercile dupa ploaie in arii protejate. A venit randul raului Sieu

Agentia pentru Protectia Mediului Bistrita-Nasaud este pe cale sa aprobe infiintarea unei balastiere care va functiona intr-o arie protejata, de data aceasta pe raul Sieu. Situl Sieu-Budac este printre putinele situri din Transilvania care a fost desemnat pentru a proteja trei specii de petroc si pestele-lup. Potrivit proiectului intocmit de SC ICPE Bistrita SA pentru…

Citește mai departe

Compania NIS n-a gasit petrol exploatabil comercial la Jimbolia, ci gaze cu concentratie mare de CO2

NIS Gazpromneft, compania petroliera sarba controlata de gigantul rus Gazprom, continua operatiunile de stimulare cu acid la sonda de explorare si testare Jimbolia-100, aflata pe concesiunea petroliera de la Jimbolia Veche, din vestul Romaniei, insa deocamdata testele de productie efectuate la sonda nu au generat fluxuri de titei, ci doar gaze cu continut mare de…

Citește mai departe

Edward Bratfanof a fost numit guvernator al Administratiei Rezervatiei Biosferei Delta Dunarii

Edward Bratfanof a fost numit in functia de Guvernator al Administratiei Rezervatiei Biosferei Delta Dunarii (ARBDD),  in urma revocarii Vioricai Bisca de la sefia acestei institutii. Cunoscut in Tulcea ca prieten al democrat-liberalilor, dupa cum si el recunoaste, Bratfanof a fost gasit deseori in compania actualului primar al localitatii, Constantin Hogea, dar si in preajma fostului…

Citește mai departe

Dezastru ecologic – Lacul Techirghiol

De ceva vreme, pe malul lacului Techirghiol, in zona de protectie a acestui lac, firme de salubrizare si de constructii au aruncat fara aprobare si fara discernamant, gunoaie menajere, deseuri si moloz dupa cum se poate vedea din fotografiile anexate. Apele rezultate din ploi trec prin aceste gunoaie depozitate ilegal pe terenuri avand initial destinatia de pasune si…

Citește mai departe

Beton ecologic

O alta inventie ingenioasa vine de la Universitatea Tehnica din Cluj, unde, in laboratorul Facultatii de Constructii, s-a creat varianta romaneasca a betonului ecologic, mult mai rezistent decat cel deja folosit in constructiile din tara. Acest tip de beton nu mai e demult o necunoscuta pentru constructorii straini. Betonul eco, cu nisipuri fine considerate deseuri…

Citește mai departe

    Poftiti in Delta Dunarii: Vezi toate traseele turistice din paradisul pasarilor

    Canale intotocheate marginite de stufaris, cu acoperisul din salcii pletoase, pasari din mai toate speciile ce se odihnesc printre nuferi, paduri cu liane exotice, nisipuri albe, toate acestea pot fi intalnite pe traseele turistice din zona Deltei. Afla mai mult aici, in fiecare zi, despre cele mai spectaculoase dintre traseele oficiale turistice din Rezervatia Biosferei…

    Citește mai departe
    Federa?ia Coali?ia Natura 2000 România protesteaz? fata de transformarea avizului obligatoriu al custozilor ariilor protejate în unul consultativ

    Noi ilegalitati in Natura 2000 Dobrogea ce pot declansa un nou infringement pt Romania

    PETITIE Catre, COMISIA PREZIDENTIALA PENTRU PATRIMONIUL CONSTRUIT SITURILE ISTORICE SI NATURALE MINISTERUL MEDIULUI SI DEZVOLTARII DURABILE In atentia domnului Ministru Laszlo BORBELY Directiei Generale Protectia Naturii Directiei Generale Protectia Mediului si Dezvoltare Durabila INSTITUTII BANCARE NATIONALE SI EUROPENE AGENTIA NATIONALA DE MEDIU In atentia domnului Presedinte Ciprian GHIOC Directiei Legislatie Orizontala si Reglementari ACADEMIA ROMANA-COMISIA…

    Citește mai departe

    Fasolea fara gaze, vanata alba si pepenele

    Dupa sute de experimente, cercetatorii romani au reusit sa obtina soiuri de fructe si legume care ies din tiparele formelor obisnuite. Inventiile in alimentatie cu rezultate, daca nu bizare, cel putin nastrusnice si-au facut aparitia si in urma muncii de cercetare a specialistilor romani. Zeci de ani petrecuti prin laboratoare, apoi in camp, la cules…

    Citește mai departe

    Oltul, amenintat de desertificare

    Pamantul tarii este cea mai valoroasa avutie naturala a intregii natiuni si a generatiilor viitoare, este vesnic si constituie conditia materiala a existentei oricarei productii. Importanta pamantului in agricultura este deosebita, el constituind principalul mijloc de productie, deoarece, prin invelisul sau de sol, este izvorul de hrana al plantelor. Acesta, cu  ajutorul energiei solare, transforma…

    Citește mai departe

    Costesti – parcul trovantilor

    Sunt stranii, bizare, au forme sferice, elipsoidale ori au aspectul cifrei opt. Au marimi diferite, de la cativa centimetri pana la cativa metri. „Se nasc” intr-un deal nisipos, se desprind dintr-o rapa si cad intr-o vale. Sunt pietrele din comuna valceana Costesti, denumite stiintific trovanti. Rezervatia Naturala Muzeul Trovantilor din comuna Costesti, judetul Valcea, a…

    Citește mai departe

    Desertul romanesc creste cu pepene

    Schimbarile climatice, defrisarile abuzive si metodele gresite de exploatare a culturilor accelereaza fenomenul desertificarii. Temperatura aerului a depas it frecvent in aceasta vara 32 de grade C – adica valoarea biologica de rezistenta a plantelor prasitoare cum sunt porumbul si floareasoarelui). Cele mai afectate sunt culturile din sudul Campiei Romane si din Campia de Vest,…

    Citește mai departe

    Conditii microclimatice mai bune, cu ajutorul perdelelor forestiere

    Din dorinta de a-i fi mai bine, omul, in evolutia sa, a atentat la principalul lui dar – mediul inconjurator, recurgand in mod abuziv, chiar si la distrugerea vegetatiei forestiere. Cresterea suprafetelor agricole in detrimentul padurii a facut ca mari regiuni cultivate sa ramana complet lipsite de vegetatie forestiera, provocand astfel profunde mutatii in spectrul climatic.

    Citește mai departe