Serviciul Public Judetean de Administrare a Domeniului Public are deja in desfasurare un program amplu de impadurire. Peste 1,5 milioane de puieti de salcam vor fi plantati pana la sfarsitul acestui an.
Un judet… „chel”
Au taiat, dar nu si-au dat seama ca pun in pericol sute de locuinte. Este vorba despre cei care au defrisat hectare intregi de padure, iar acum dealurile au ramas „plesuve”. Si nu este vorba despre aspect, ci despre siguranta oamenilor. In anul 2013 a inceput un amplu proiect de impadurire care se desfasoara si anul acesta. In pepiniera Serviciul Public Judetean de Administrare a Domeniului Public puietii de salcam care au ajuns la 20 de centimetri au fost repartizati primariilor din judet, iar peste 2,5 milioane de copaci au prins deja radacini. „Pana acum, adica in perioada 2013 – 2014 au fost livrati catre primarii un numar de 2 638 450 puieti de salcam si s-au impadurit deja 527 de hectare, in medie 5000 de puieti pe hectar.
Si aici ma refer la peste 40 de de primarii care si-au luat rolul foarte in serios si au plantat puietii”, a precizat Vali Sandu, directorul Serviciului Public Judetean de Administrare a Domeniului Public . Acesta a mai adaugat ca acum judetul este mai bogat cu 500 de hectare de padure. „Asta inseamna un plus foarte mare. Cred ca acest proiect trebuie sa se deruleze si pe viitor, pentru ca judetul Galati are nevoie de paduri noi. Primarii vor infiinta perdele forestiere si vor planta puietii pe terenurile degradate. Asta inseamna conditii de siguranta si pentru comunele din judet”, a mai adaugat Sandu.
Galatiul incepe sa prinda radacini
Proiectul de plantare de puieti demarat in anul 2013 continua si anul acesta cu plantarea altor peste 1,5 milioane de puieti de salcam. Primarii din comunele Brahasesti, Cavadinesti, Foltesti, Certesti, dar si din alte 40 de localitati au facut deja solicitare pentru a primi deja copacii care vor forma o perdea forestiera, dar si care vor „pazi” comunele de inundatii sau de alunecari de teren. „Pana la sfarsitul acestei primaveri, am reusit in cei doi ani in care am desfasurat acest proiect de impadurire, sa plantam puieti de salcam pe o suprafata de 1000 de hectare. Noi trimitem deja adrese catre primariile din judet in care ii instiintam pe primari ca daca mai au nevoie de copaci, sa ne trimita solicitare. Noi mergem cu solicitarile, la presedintele Consiliului Judetului si in functie de aceste nevoi, noi putem sa infiintam in aceasta primavara o noua pepiniera, iar in toamna puietii vor putea ajunge in comune”, a mai adaugat Vali Sandu, directorul Serviciului Public Judetean de Administrare a Domeniului Public.
Salcamul creste intr-un an, cat alti copaci in sapte
Salcamul creste spontan pe aproape orice tip de teren. Cu o rezistenta buna la ger, iubeste lumina, suporta seceta, prefera solurile permeabile, usoare, fertile, dar nu suporta solurile calcaroase. Salcamul creste bine pe soluri usoare, chiar si pe nisipuri nefixate, fiind cultivat pentru fixarea lor. Are capacitatea de a fixa azotul din atmosfera, iar semintele isi pastreaza multi ani capacitatea de germinare. Are frunze compuse si flori albe, in ciorchine, puternic mirositoare, iar fructele sunt pastai aplatizate, brun roscate. Infloreste primavara tarziu, in luna mai-iunie. Salcamul traieste in jur de 100 de ani si face parte din categoria arborilor cu lemn de esenta tare, fiind greu, dur si deosebit de rezistent la umezeala.