Steliana Miron: „Solicit ca monitorizarea emisiilor poluante de la firma EGGER sa se realizeze de firme platite de statul roman”

Steliana Miron: „Solicit ca monitorizarea emisiilor poluante de la firma EGGER sa se realizeze de firme platite de statul roman”
Steliana Miron: „Solicit ca monitorizarea emisiilor poluante de la firma EGGER sa se realizeze de firme platite de statul roman”

Controversa in ceea ce priveste monitorizarea factorilor de mediu la firma austriaca EGGER, care isi desfasoara activitatea pe platforma de la Dornesti, in apropierea municipiului Radauti, prinde amploare. In urma dreptului la replica publicat ieri de cotidianul Monitorul de Suceava la solicitarea Garzii de Mediu Suceava, prin care se arata ca situatia este sub control, senatoarea liberala Steliana Vasilica Miron a adresat o interpelare ministrului Mediului.

„Garda Nationala de Mediu Suceava a informat opinia publica despre faptul ca monitorizarea factorilor de mediu este responsabilitatea Agentiei pentru Protectia Mediului Suceava si ca poluantii formaldehida si pulberile de melamina sunt in automonitorizarea EGGER Romania, precum si a unui laborator acreditat, independent, sub numele de WESSLING Romania SRL, si toti parametrii de poluare determinati se incadreaza in normele admise pentru indicatorii monitorizati. Faptul ca EGGER Romania se presupune ca-si monitorizeaza real si corect, atat direct cat si prin laboratoarele independente, emisiile de factori poluanti, asta nu inseamna ca autoritatile statului roman nu trebuie sa faca acelasi lucru”, apreciaza Steliana Miron.

„Buna credinta a laboratorului independent poate fi mai mult decat interpretabila”
Senatorul liberal considera ca acest raspuns pune la grea incercare increderea in autoritatile statului roman pentru orice persoana care spera ca institutiile abilitate sunt responsabile fata de romani si mediul inconjurator.

„Sanatatea radautenilor si locuitorilor din zona nu trebuie sa depinda exclusiv de alegerea unui laborator independent, dar ales si platit doar de beneficiar si nu de statul roman. Buna credinta a acestui laborator poate fi mai mult decat interpretabila, in conditiile in care acest laborator are si o relatie comerciala cu beneficiarul lucrarii. Ar fi exact cum Politia Romana ar fi inlocuita exclusiv de firmele de paza si protectie, si i-am plati pe acestia sa constate daca savarsim sau nu infractiuni”, a fost pozitia transanta a senatoarei liberale Steliana Miron.

Pentru a nu exista nici un fel de suspiciune in privinta factorilor de mediu rezultati din activitatea EGGER, senatoarea Steliana Miron a cerut o monitorizare permanenta a emisiilor poluante de la aceasta societate.

„Va rog sa analizati posibilitatea emiterii unui ordin de ministru in sensul ca numirea firmelor independente care monitorizeaza emisiile de factori poluanti sa se faca exclusiv aleatoriu, prin tragere la sorti de Ministerul Mediului, iar contravaloarea lucrarilor sa fie platita din fondurile Ministerului Mediului”, a declarat Steliana Miron.

Mai mult, parlamentarul sucevean considera ca reprezentantii Garzii de Mediu Suceava ar trebui sa fie mai ponderati in a se lauda singuri in ceea ce priveste monitorizarea emisiilor in apa si pentru neconformitati privind regimul deseurilor si transportul deseurilor nepericuloase pe teritoriul Romaniei, actiuni in urma carora a aplicat masuri contraventionale societatilor in culpa.

Articole similare

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Rămâi conectat!

104,101FaniÎmi place
108CititoriConectați-vă
1,330CititoriConectați-vă

Articole Recente