Secarea zonelor umede din Rezervatia naturala de la Reci alerteaza autoritatile locale

Secarea zonelor umede din Rezervatia naturala de la Reci alerteaza autoritatile locale
Secarea zonelor umede din Rezervatia naturala de la Reci alerteaza autoritatile locale

Zonele umede din cadrul Rezervatiei naturale ‘Mestecanisul’ de la Reci, care constituie habitatul unor specii rare de animale, pasari si plante ocrotite de lege, sunt in pericol de disparitie din cauza scaderii nivelului panzei freatice, avertizeaza conducerea Centrului judetean pentru protectia naturii, dezvoltare rurala si salvamont din cadrul Consiliului Judetean Covasna.

Potrivit unui studiu topografic realizat recent, multe dintre baltile din rezervatie au secat ori si-au redus suprafetele, iar pentru salvarea animalelor se impun masuri imediate.

„Solutia ar fi sa ridicam nivelul Raului Negru sau macar al celor doi afluenti pentru ca apa sa nu se mai scurga, ci sa se infiltreze spre mestecanis. (…) Trebuie sa intervenim cat mai urgent pentru alimentarea baltilor cu apa, pentru ca altfel riscam sa pierdem una dintre cele mai mari valori naturale ale judetului”, a declarat Papucs András, seful Centrului judetean de protectie a naturii Covasna.

El a mentionat ca interventia oamenilor asupra naturii, respectiv lucrarile de regularizare a raurilor facute in ultimii zeci de ani in zona, se numara printre principalele cauze care au afectat acest habitat.

Mestecanisul de la Reci este o arie naturala protejata care se intinde pe mai multe zeci de hectare si se afla la numai 15 kilometri de municipiul Sfantu Gheorghe si aproximativ 35 de kilometri Brasov. In aceasta rezervatie traiesc specii rare de plante, cum ar fi laleaua pestrita, nuferii albi sau dediteii, dar si animale rare ocrotite de lege, precum broasca albastra de mlastina. Sunt si peste 150 de specii de pasari care cuibaresc aici, iar mlastinile din rezervatie reprezinta locul de intalnire, dar si ultimul popas al stolurilor de berze care pleaca la sfarsitul verii spre tarile calde. Padurea nu este lipsita de pasari de prada, cum ar fi soimii sau ulii, iar turistii pot vedea adeseori caprioare venite la adapat.

Unicitatea rezervatiei este data de substratul geologic, compus din nisipuri aluvionare cu aspect de dune, dar si de mestecenii albi, care creeaza decoruri superbe pentru amatorii de fotografii. De altfel, in mestecanisul de la Reci au fost filmate o parte din scenele celebrului film ‘Cold Mountain’, premiat cu Oscar in 2004, in care au jucat actorii Nicole Kidman si Jude Law.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *