Dezastru ecologic – Lacul Techirghiol

Dezastru ecologic - Lacul Techirghiol

De ceva vreme, pe malul lacului Techirghiol, in zona de protectie a acestui lac, firme de salubrizare si de constructii au aruncat fara aprobare si fara discernamant, gunoaie menajere, deseuri si moloz dupa cum se poate vedea din fotografiile anexate.

Apele rezultate din ploi trec prin aceste gunoaie depozitate ilegal pe terenuri avand initial destinatia de pasune si ajung in apele lacului transportind ambalaje plastice, deseuri toxice si alti agenti de poluare cu efecte ecologice dezastruoase .

 

Depozitarea a fost facuta sau tolerata de catre  Primaria  Techirghiol, prin reprezentant legal Primar Stan Viorel Adrian, fara respectarea legislatiei in vigoare privind  protectia apelor si in special a zonelor  de protectie speciala.

 

Lacul  Techirghiol este cel mai mare lac salin  din Romania cu un luciu de apa de 1227 ha si a fost initial un golf marin  separat, de Marea Neagra, in timp de un cordon de nisipuri litorale. Prin evaporarea apei in decursul  miilor de ani, salinitatea a crescut pana la 106,9g/litru si a favorizat  dezvoltarea  unei biodiversitati unice fiind identificate  109 taxoni  de fitoplancton, 14 specii de cianobacterii si alge din tipul  cladofore. Este singurul habitat pentru  Artemia  salina un crustaceu brachiopod. Acestea constituie principala sursa  pentru  noroiul sapropelic atat de renumit tratamentelor ce au facut faima lacului Techirghiol incepand din secolul XIX, desi exista referinte de utilizare a efectelor  benefice ale acestuia din timpul imperiului Roman.

 

Precizam ca, totodata, Lacul Techirghiol este protejat legal prin Hotararea de Guvern nr.1284/24.11.2007.  Prin acest HG, cu numarul ROSPA0061, lacul este inclus in  lista zonelor cu regim de arie protejata si arie de protectie speciala avifaunistica.

Aceasta hotarare a fost emisa ca urmare a Directivei  EU 79/409/EEC/02.04.1979 prin care specia  de pasari Branta ruficollis (gasca cu gat rosu) este specificata ca obiect de masura speciala de protectie fiind specie amenintata cu disparitia.

 

Culmea este ca Primaria Techirghiol, alaturi de Administratia Nationala a Apelor Romane – Directia  Apelor Teritoriale Dobrogea si Societatea Romana de Ornitologie, a fost beneficiara unui program LIFE (nr. 04/NAT/RO/000220) desfasurat intre 01.07.2004 – 31.12.2007 si finantat cu 657.000,00 Euro de catre Comisia Europeana, avind ca scopdesemnarea lacului ca zona de protectie speciala a habitatului gastei cu gat rosu ( Brenta ruficollis). Tot in scopul programului se includea si eficientizarea lobbyului pentru cresterea penalitatilor pentru prevenirea distrugerii deliberate a acestei specii.

 

Precizam deasemeni ca in martie 2006, Lacul Techirghiol a fost inscris cu numarul 1910 in lista Ramsar site ca  “wetland of international importance” (lac de importanta internationala).

Romania este membra a conventiei Ramsar si urmeaza sa gazduiasca  intre 6-13 iulie 2012 la Bucuresti – lucrarile Conventiei Internationale Ramsar intr-o incercare a  Romaniei de a-si relua locul de influenta  pierdut  in urma scandalului Bistroe.

 

Facem aceasta sesizare, constienti fiind de dezastrul ecologic de amploare deosebita, generat de aceasta nepasare, neglijenta si reavointa a autoritatilor  insarcinate cu urmarirea aplicariiprevederilor legale generate din statutul de zona special protejata.

 

Apelam pe aceasta cale la sensibilizarea  opiniei publice si a tuturor organismelor ce ne-ar putea  putea ajuta in stoparea acestui dezastru, urmare a atitudinii de neimplicare  a factorilor locali in stabilirea dimensiunilor  poluarii, cauzelor acestuia si masurilor de remediere.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *