De ceva vreme, pe malul lacului Techirghiol, in zona de protectie a acestui lac, firme de salubrizare si de constructii au aruncat fara aprobare si fara discernamant, gunoaie menajere, deseuri si moloz dupa cum se poate vedea din fotografiile anexate.
Apele rezultate din ploi trec prin aceste gunoaie depozitate ilegal pe terenuri avand initial destinatia de pasune si ajung in apele lacului transportind ambalaje plastice, deseuri toxice si alti agenti de poluare cu efecte ecologice dezastruoase .
Depozitarea a fost facuta sau tolerata de catre Primaria Techirghiol, prin reprezentant legal Primar Stan Viorel Adrian, fara respectarea legislatiei in vigoare privind protectia apelor si in special a zonelor de protectie speciala.
Lacul Techirghiol este cel mai mare lac salin din Romania cu un luciu de apa de 1227 ha si a fost initial un golf marin separat, de Marea Neagra, in timp de un cordon de nisipuri litorale. Prin evaporarea apei in decursul miilor de ani, salinitatea a crescut pana la 106,9g/litru si a favorizat dezvoltarea unei biodiversitati unice fiind identificate 109 taxoni de fitoplancton, 14 specii de cianobacterii si alge din tipul cladofore. Este singurul habitat pentru Artemia salina un crustaceu brachiopod. Acestea constituie principala sursa pentru noroiul sapropelic atat de renumit tratamentelor ce au facut faima lacului Techirghiol incepand din secolul XIX, desi exista referinte de utilizare a efectelor benefice ale acestuia din timpul imperiului Roman.
Precizam ca, totodata, Lacul Techirghiol este protejat legal prin Hotararea de Guvern nr.1284/24.11.2007. Prin acest HG, cu numarul ROSPA0061, lacul este inclus in lista zonelor cu regim de arie protejata si arie de protectie speciala avifaunistica.
Aceasta hotarare a fost emisa ca urmare a Directivei EU 79/409/EEC/02.04.1979 prin care specia de pasari Branta ruficollis (gasca cu gat rosu) este specificata ca obiect de masura speciala de protectie fiind specie amenintata cu disparitia.
Culmea este ca Primaria Techirghiol, alaturi de Administratia Nationala a Apelor Romane – Directia Apelor Teritoriale Dobrogea si Societatea Romana de Ornitologie, a fost beneficiara unui program LIFE (nr. 04/NAT/RO/000220) desfasurat intre 01.07.2004 – 31.12.2007 si finantat cu 657.000,00 Euro de catre Comisia Europeana, avind ca scopdesemnarea lacului ca zona de protectie speciala a habitatului gastei cu gat rosu ( Brenta ruficollis). Tot in scopul programului se includea si eficientizarea lobbyului pentru cresterea penalitatilor pentru prevenirea distrugerii deliberate a acestei specii.
Precizam deasemeni ca in martie 2006, Lacul Techirghiol a fost inscris cu numarul 1910 in lista Ramsar site ca “wetland of international importance” (lac de importanta internationala).
Romania este membra a conventiei Ramsar si urmeaza sa gazduiasca intre 6-13 iulie 2012 la Bucuresti – lucrarile Conventiei Internationale Ramsar intr-o incercare a Romaniei de a-si relua locul de influenta pierdut in urma scandalului Bistroe.
Facem aceasta sesizare, constienti fiind de dezastrul ecologic de amploare deosebita, generat de aceasta nepasare, neglijenta si reavointa a autoritatilor insarcinate cu urmarirea aplicariiprevederilor legale generate din statutul de zona special protejata.
Apelam pe aceasta cale la sensibilizarea opiniei publice si a tuturor organismelor ce ne-ar putea putea ajuta in stoparea acestui dezastru, urmare a atitudinii de neimplicare a factorilor locali in stabilirea dimensiunilor poluarii, cauzelor acestuia si masurilor de remediere.