Bani pentru padurari / Proprietarii de paduri protejate vor primi despagubiri

Restrictiile impuse de directiile silvice in padurile cu functii speciale de protectie vor aduce proprietarilor de paduri in zonele respective despagubiri reprezentand contravaloarea materialului lemnos pe care nu au voie sa il recolteze.

Pentru a obtine aceste despagubiri, proprietarii trebuie sa prezinte, insa, mai multe documente la ITRSV, printre care o cerere de acordare a compensatiei, descrierea parcelara din amenajamentul silvic si altele. Aceste compensatii se acorda pentru padurile situate in perimetrele de protectie a surselor de apa minerala, potabila si industriala, paduri situate pe stancarii, grohotisuri, pe terenuri cu eroziune in adancime, cu alunecari active precum si pe terenuri cu pante mari. De asemenea, se vor acorda despagubiri si proprietarilor de paduri din zone cu relief accidentat, din apropierea drumurilor publice de interes deosebit si a cailor ferate normale.

Prioritatea, rezervatiile naturale

Sunt considerate ca fiind paduri cu protectie speciala cele situate in zone cu teren accidentat sau cu pericol de eroziune si alunecare. Se vor primi despagubiri si pentru plantatiile forestiere de pe terenurile degradate sau nisipuri mobile neconsolidate, pentru vegetatia forestiera din zonele cu risc de avalansa. In judetul nostru, principala zona cu functii speciale de protectie este zona Parcului Natural Bucegi. Proprietarii terenurilor din preajma barajului Maneciu vor primi si ei despagubiri, dat fiind faptul ca si padurile din zona lacurilor de acumulare si a hidrocentralelor sunt inclusi in programul de despagubire. Despagubirile se calculeaza de catre ocolul silvic in functie de compozitia si varsta padurii, tipul de categorie functionala, pretul mediu al unui metru cub de masa lemnoasa pe picior si alte caracteristici tehnice ale padurii.

Compensatii

In cazul padurilor de molid, compensatiile variaza intre circa 350 de lei si 950 de lei pe hectarul de padure. Despagubirile pentru brazi sunt mai mici, in sensul ca pentru un hectar de padure de brad, compensatia variaza intre 386 si 832 de lei. Cele mai valoroase despagubiri se acorda pentru padurile de cer, stejar din lastari si stejar din samanta. Astfel ca, pentru un hectar de padure de cer, compensatia variaza intre 440 si 1.000 de lei, in functie de clasa de productie. Hectarul de padure de stejar din lastari va fi despagubit cu sume cuprinse intre 440 si 1.050 de lei. Padurile de stejar din samanta sunt cel mai bine despagubite, pentru un hectar din acest soi, proprietarul primind de la stat sume cuprinse intre 535 si 1.200 de lei, tot in functie de clasa de productie.

Sursa: Monitorul de Prahova

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *