Ceremonia de absolvire la nivel verde: robe biodegradabile

  0
  411

  Absolventii de liceele si universitatile din Statele Unite se pregatesc sa isi arunce tocile in aer si robele la cosurile de gunoi reciclabil.robe biodegradabile

  De ani buni de zile, campusurile studentesti, preocupate de amprenta asupra mediului, cauta solutii prin care se reduca impactul asupra mediului. Au inceput, scrie Associated Press, printr-un program de reducere a electricitatii si prin folosirea de hartie reciclata.

  Acum si firmele care produc echipamente dedicate ceremoniilor de absolvire vin cu optiuni verzi, printre care robele reciclabile, care sunt facute din plastic si pot fi reciclate sau refolosite.

  Noile produse sunt o alternativa la cele facute din polistiren, pe care milioane de absolventi le cumparau anual, le foloseau cateva momente si apoi le aruncau. Dar care nu erau deloc reciclabile. Producatorii spun ca noile robe sunt mult mai moi la atingere si, fata de traditionalele robe, permite pielii sa respire mai bine.

  „Iti dau senzatia ca sunt un pic mai subtiri, dar asta e bine pentru ca balul de absolvire este programat primavara, cand se face cald afara”, a declarat Abbie Tumbleson, o absolventa a Universitatii Franklin Pierce din New Hampshire. „Si nu par deloc ieftine”.

  Incercarile din in n-au avut succes

  La una dintre fabricile unde se produc robe, Oak Hall Cap and Gown din Virgina, oficialii au decis sa faca creeze cateva robe din bambus. Dar cei care le-au probat au fost extrem de nemultumiti.

  „La finalul zilei, aratau de parca cei care le-au purtat au dormit in ele timp de doua saptamani”, a explicat vice-presedintele firmei, Donna Hodges. „Multi studenti scot roba din rucsac, cu cateva minute inainte de inceperea ceremoniei, deci modelele noastre din bambus nu se pretau”.

  Aproape 100 de universitati din Statele Unite au comandat astfel de robe. Totusi, numarul lor este infim, comparativ cu cele 1.500 care au ales varianta din polistiren, a mai spus Hodges.

  O alta companie producatoare, University Cap and Gown din Lawrence, statul Massachusettes, ofera robe din plastic reciclabil. Presedintele companiei, Duane Fox a declarat ca firma sa a inceput, acum cativa ani, prin folosirea de detergent biodegradabil pentru a curata robele inchiriate. Iar pentru a le fabrica, firma s-a concentrat pe gasirea unui anumit tip de material care sa le faca rezistente la mai multe purtari, a mai spus Fox, care estimeaza ca aproape 7% dintre clientii sai au comandat robe noi.

  „E mai bine sa refolosesti”, a declarat Jennifer Schwab, una dintre membrele Sierra Club, o organizatie care lupta pentru a imbunatati viata americanilor.

  „Scopul nu este ca produsele sa ajunga prea repede la cosul de gunoi, ci sa fie purtate de mai multe ori”.

  Varianta din fibra de celuloza

  Ea nu este de acord nici cu varianta robelor produse din fibra din acetat de celuloza, pe care le face compania Jostens din Minneapolis. Managementul a decis sa doneze un dolar catre cauze ecologice, de cate ori un student intra pe site si introduce un cod aflat pe eticheta.

  Robele, facute din fibra din acetat de celuloza, un material care se descompune in natura, intr-un an, sunt mai bune decat cele din polistiren, care nu sunt deloc biodegradabile, crede Schwab. Ea este, insa, nemultumita de faptul ca nu sunt utilizate pe cat de des s-ar putea si ca sunt aruncate prea devreme, desi durata lor de viata este de cativa ani.

  Jostens ofera variante in sase culori, pe cand robele din plastic sunt disponibile doar in culoarea negru. Preturile variaza de la 16 dolari pana la 34 de dolari, in functie de material si producator.

  Sursa: Evenimentul Zilei

  LĂSAȚI UN MESAJ

  Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
  Introduceți aici numele dvs.