Ministerul Mediului: Ordinul privind ecotaxa pentru pungi nu va fi blocat, ci va fi adaptat

Ordinul prin care producatorii trebuie sa plateasca din 2009 o taxa de 0,20 lei pentru fiecare punga de plastic ce nu e biodegradabila nu va fi blocat sau amanat de Guvern, ci va fi adaptat, pentru eliminarea deficientelor, a declarat joi purtatorul de cuvant al Ministerului Mediului, Dragos Nacuta.
ecotaxa
“Ordinul privind ecotaxa nu va fi blocat, ci va fi adaptat, ca sa se elimine deficientele. In termen de cateva zile, vor fi facute clarificarile necesare, astfel incat producatorii de pungi care pun in circulatie pungi din material biodegradabil sa nu plateasca ecotaxa”, a precizat Nacuta.

In 18 februarie, presedintele comisiei de administratie din Camera Deputatilor, Sulfina Barbu, anuntase ca va propune Guvernului o prorogare a termenului de aplicare a ordonantei de urgenta privind ecotaxa, pentru a se putea lucra in continuare la modificarea acesteia, dupa ce discutiile pe marginea acesteia au evidentiat unele carente ale aplicarii actului normativ.

Una dintre ele vizeaza modul in care plata taxei figureaza pe bonul fiscal emis de retailer spre consumatori. O astfel de eroare a fost adusa in atentia participantilor la dezbatere, exemplificata fiind prin faptul ca au fost sesizate cazuri unde in urma comercializarii unei sacose biodegradabile, pe bonul fiscal era tiparit “0,20 lei – Ecotaxa”.

Acest lucru este gresit, spun specialistii, pentru ca ecotaxa se aplica numai ambalajelor de tip sacosa din material non-biodegradabil.

Tot de ordin fiscal, sunt confuzii cu privire la aplicarea TVA-ului pentru ecotaxe, reprezentantul Asociatiei Marilor Retele Comerciale din Romania, Adrian Manolache, solicitatand clarificarea acestui aspect.

Totodata, Adrian Manolache a subliniat ca scopul final al ideii sustinute prin introducerea ecotaxei este acela de a constientiza populatia in privinta problemelor de mediu rezultate din folosirea pungilor non-biodegradabile.

Astfel, el a propus ca metodele de promovare a folosirii plaselor biodegradabile, folosite deja de unii retaileri, sa fie reglementate prin cadru legislativ.

Sursa: Realitatea TV

Articole similare

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Rămâi conectat!

104,221FaniÎmi place
108CititoriConectați-vă
1,330CititoriConectați-vă

Articole Recente