Shrilk, noul material biodegradabil care poate inlocui cu succes materialele plastice

Shrilk, noul material este biodegradabil care poate inlocui cu succes materialele plastice

Cercetatorii din cadrul Wyss Institute for Biologically Inspired Engineering, un laborator care apartine Universitatii Harvard au descoperit un nou material biologic care prezinta exceptionala rezistenta si duritate a carapacelor animalelor nevertebrate. Denumit Shrilk, noul material este biodegradabil si poate inlocui cu succes materialele plastice.

Cuticula, termenul specific pentru invelisul dur al scoicilor si armura chitinoasa a insectelor, este un material natural cu proprietati remarcabile.

Cuticula poate respinge socurile , agresiunile si chiar atacurile cu substante chimice, fiind in acelasi timp atata de usor incat nu impiedica cu nimic delasarea si miscarile insectelor.

Pornind de la aceste calitati remarcabile, cercetatorii americani au studiat cuticulele in speranta producerii unui material cu proprietati similare, care sa poata fi folosit ulterior in cele mai variate domenii.
Noul material a primit denumirea de Shrilk, fiind compus din straturi succesive de matase si cochilii macinate de scoici. S-a dovedit a fi la fel de dur precum duraluminiul, dar are doar pe jumatate din greutatea acestui aliaj metalic.

Costurile sale de productie sunt extrem de mici, iar in compozitia sa se regasesc cantitati mari de proteine.

Prin controlarea cantitatii de apa folosita in procesul de productie, cercetatorii au descoperit ca pot regla duritatea si elasticitatea noului material, pana la atingerea parametrilor doriti.

Fiind un material natural si biodegradabil, Shrilk-ul va putea fi folosit chiar si in operatiile de hernie de disc sau drept baza pentru regenerarea tesuturilor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *