Poluarea cu produse petroliere a raului Amaradia

Am citit in presa despre poluarea recenta cu produse petroliere a raului Amaradia – in zona Dudovicesti. Consider gresita interventia de recuperarea a produsului petrolier cu produse absorbante biodegradabile (tip turba). Acestea nu sunt recomandate pentru utilizarea in apa. In contact cu apa, o absorb si se duc la fund impreuna cu substanta petroliera absorbita. Deci, in loc sa elimine poluarea o accentueaza.

Aglomeratul de tipul “produs absorbant – produs petrolier”, depus pe fundul bazinului acvatic distruge intreaga flora si fauna din zona. Dupa un anumit interval de timp, acesta este transportat in Dunare si de aici in Marea Neagra.
In 2008 am gasit cantitati mari de absorbant biodegradabil pe plajele romanesti aduse de apele Dunarii (lucrare pe www. Ecorom2000.go.ro).

La simpozionul care a avut loc la Hotelul Rivierea din Mamaia in perioada 25 -27 iunie 2009, la masa rotunda la care a participat un american specialist in interventii de depoluare am pus aceasta intrebare : “Pentru depoluarea apelor poluate cu produse petroliere se folosesc absorbanti biodegradabili ( tip turba)?”.

Mi s-a raspuns raspicat si categoric – NU. De ce in tarile civilizate nu se folosesc acesti absorbanti si in Romania – Da.
Acest mod de interventie si aceste produse absorbante folosite conduc la o dubla poluare :
a) distruge viata de pe fundul mediului acvatic ;
b) introduce in mediul acvatic cantitati imense de substante organice suport pentru dezvoltarea exagerata a unor organisme acvatice.

Faptul ca acest tipuri de poluare nu sar in ochi, sa fie cauza indiferentei organelor abilitate?
Aceasta problema o prezint de cca. 5 ani de zile si nimeni nu s-a sesizat pana in prezent. Am prezentat situatia existenta in apele romanesti si in cele ale M. Negre in doua lucrari. Interese majore impiedica luarea urgenta a unor masuri adecvate.

Articole similare

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Rămâi conectat!

104,101FaniÎmi place
108CititoriConectați-vă
1,330CititoriConectați-vă

Articole Recente