De ce sa cheltuim atatia bani pentru produse de curatire – care polueaza apele si pamanturile noastre – cand putem sa folosim unele produse care sunt la indemana fiecaruia ?
De exemplu, bicarbonatul de sodiu e un produs biodegradabil si nu e toxic nici pentru natura, nici pentru sanatatea noastra. Acesta, in plus de calitatea sa abraziva, poseda si calitatile unui detergent, este dezinfectant, decolorant si dezodorizant.
* Cu ajutorul sau se pot scoate petele, iar daca e pus in cantitate mica la apa de clatire, poate inmuia fibrele textile.
* Cuptorul il puteti curata cu bicarbonat ; dupa aplicare cu o laveta umeda, lasati sa reactioneze aproximativ o ora apoi stergeti cu o laveta curata si absorbanta. Functioneaza foarte bine!
* Alimentele care s-au ars sau lipit de vasele de gatit, de asemeni se pot inlatura usor daca acoperiti fundul vasului cu bicarbonat peste care turnati doar putina apa, atat cat sa acopere bicarbonatul de sodiu. Lasati sa actioneze aproximativ trei ore, dupa care puteti rade usor cu ajutorul unei spatule din plastic.
Sucul de lamaie ajuta la o buna curatire si degresare, degajand in plus un lejer parfum de prospetime. Stiati ca:
* cuptorul cu microunde se poate intretine prin depunerea unei cani de apa in care s-a stors si lasat la muiat o felie de lamaie ; puneti apoi la incalzit pana cand observati o mare cantitate de vapori ; nu mai aveti decat sa stergeti cu o laveta absorbanta ;
Cat despre otetul alb, acesta ar putea practic sa curete toata casa. Proprietatile acide ale otetului fac din acest produs un antiseptic util ce poate servi atat pentru indepartarea grasimilor, cat si pentru dizolvarea depunerilor de calcar. Astfel:
* pentru a indeparta calcarul depus pe robinete si pe garniturile acestora, pentru dizolvarea tuturor depunerilor pe vasele de bucatarie sau pe aparatele ce incalzesc apa, folositi putin otet alb, lasati sa actioneze, dupa care clatiti cu apa ;
* otetul alb e ideal pentru curatarea geamurilor ; le face sa straluceasca si nici nu lasa urme – fara sa mai punem la socoteala degresarea naturala;
* tot cu otet se mai pot spala o multitudine de obiecte, cum ar fi, de exemplu, frigiderul. Spalati-l mai intai cu apa si sapun de vase, apoi stergeti-l cu o laveta moale imbibata de otet alb. Otetul e un bun antibacterian si, in plus, e ieftin!
* atat in masina de spalat rufele cat si in cea de spalat vasele, in locul produsului chimic de clatire adaugati un sfert de cana de otet; in masina de spalat vase veti observa cum vor sclipi paharele !
* Ca sa desfundati o chiuveta, e de preferat sa folositi solutii mecanice, cum ar fi o ventuza sau un fir de fier modulabil. Alta alternativa ar fi sa turnati in sistemul de scurgere infundat o solutie compusa din 50% otet si 50% bicarbonat de sodiu ; lasati intre 15 si 20 de minute sa reactioneze. Varsati apoi apa clocotita pentru a curata si inlatura depunerile. Lichidele chimice nu sunt mai eficiente, iar in plus sunt poluante si periculoase pentru sanatatea noastra (mai ales pentru copii!).
* Ca sa inlaturati petele de apa de pe chiuveta si ca sa va pastrati robinetele imaculate, puneti pe o laveta putina pasta de dinti, pe care o aplicati pe suprafetele de curatat. Lasati putin sa se usuce, apoi puteti sa frecati lejer pentru a da stralucire !
Natura va va multumi !