În data de 12 aprilie, zeci de asociații, companii și ateliere de recondiționare din întreaga lume vor sărbători REMAN Day, Ziua Internațională a re-manufacturii. Prin diverse evenimente, aceștia vor încerca să atragă atenția asupra modului în care activitățile lor protejează mediul înconjurător. Tureal Steering Solutions, un atelier de reparații de casete de direcție pentru mașini, este prima companie din România care se alătură demersului.
Re-manufactura este un proces industrial complex și riguros, prin care un produs sau o componentă a unui produs vândut, închiriat, utilizat, uzat sau nefuncțional este readus, printr-un proces controlat, reproductibil și sustenabil, într-o stare ca nouă sau chiar mai bună decât nouă, atât din punct de vedere al calității, cât și al performanței.
Iată definiția pe care inițiatorii mișcării REMAN Day o dau re-manufacturii. Aceștia susțin că repararea și recondiționarea produselor economisește în medie 85% din consumul de energie, 86% din consumul de apă și 85% din consumul de materiale, în comparație cu fabricarea de produse noi. Ei mai estimează că, la nivel global, industria are peste un milion de angajați cu normă întreagă. În plus, reintroduce în circulație mai mult de 450 de miliarde de produse, sprijinind tranziția spre o economie circulară.
Ce propun inițiatorii REMAN DAY
Creatorii mișcării REMAN Day îi încurajează pe cei care activează în domeniul reparațiilor și re-manufacturii să organizeze diverse evenimente în data de 12 aprilie 2018. Printre sugestii, se numără evenimente interne, la care pot fi invitați prietenii și familiile angajaților, pentru a le prezenta acestora activitatea desfășurată de apropiații lor; o idee ar fi și invitarea furnizorilor, pentru a -i ajuta pe angajați să-i cunoască pe colaboratori; de asemenea, pot fi integrați și angajații care lucrează de la distanță, prin materiale video de prezentare trimise de ei; pentru aceștia, se mai pot organiza tururi live ale sediilor în care lucrează colegii cu birou fix.
Potrivit inițiatorilor REMAN Day, nu trebuie neglijați nici clienții, comunitatea din zonă, oficialitățile sau studenții din domeniu. Pentru aceștia, se pot organiza tururi ale atelierelor, prezentări despre procesul de re-manufactură sau demonstrații practice.
Până acum, în jur de 20 de ateliere din întreaga lume au anunțat evenimente cu ocazia REMAN Day. Doar trei sunt în Europa. Pe hartă, se regăsește și un atelier de reparații de casete de direcție pentru mașini din București – Tureal Steering Solutions.
Beneficiile recondiționării, în viziunea Tureal
Tureal Steering Solutions este o firmă care se ocupă cu recondiționarea casetelor de direcție, dar și cu alte reparații auto. Casetele sunt piese auto metalice din fier sau din aluminiu, de aproximativ 7-10 kg fiecare. Ele se strică mai ales din cauza condițiilor de drum nefavorabile din România, dar pot fi reparate la prețuri cuprinse între 10% și 50% din valoarea unei casete noi. Dorel Grab, Manager General al Tureal Steering Solutions, ne-a explicat care sunt avantajele recondiționării pentru clienți:
„O recondiționare îmbunătățește performanțele casetelor vechi. De când respectiva casetă a fost fabricată, s-au inventat materiale și tehnologii noi, mai puțin poluante pentru mediu în procesul de producție, mai puțin periculoase pentru sănătatea utilizatorilor și mai rezistente. Noi înlocuim componentele depășite sau între timp chiar interzise cu aceste componente noi, obținând practic un produs mai bun. În plus, oferim o garanție de doi ani, spre deosebire de o casetă nouă, care are garanție de un an.”
Sectorul recondiționărilor, în pericol
Industria recondiționărilor se confruntă însă și cu probleme. Din spusele managerului Tureal Steering Solutions, cea mai mare este legislația existentă și aplicarea ei.
„Nu beneficiem de sprijinul autorităților. Deși avem cel mai mare atelier din zona balcanică și cel mai bine dotat din estul Europei, reprezentanții statului nu sunt la curent cu noile tehnologii și nu fac altceva decât să ne taie elanul, în loc să ne încurajeze. Dar nu ne lăsăm.”
Dorel Grab a investit în jur de 350.000 de euro în tehnologii. La această sumă, se adaugă investiția în echipa pe care o coordonează și pe care o specializează constant. Spune însă că activitatea îi este afectată de funcționarea ilegală a unor ateliere care oferă casete de direcție la mâna a doua, uneori chiar ruginite după ce au stat un an la dezmembrări. Acesta avertizează că lipsa de controale din partea autorităților nu este doar în dezavantajul clienților, ci reprezintă un pericol pentru siguranța participanților la trafic.
„O casetă recondiționată de o persoană neautorizată poate fi chiar mai periculoasă decât caseta veche, care doar curgea. Imaginați-vă că, după înlocuire, ți se blochează volanul în apropierea unei stații de tramvai, în care mai și așteaptă călători…”
Acestor două probleme li se adaugă lipsa personalului specializat, cauzat de închiderea școlilor de meserii, dar și mentalitatea românilor, care nu sunt conștienți de beneficiile industriei de reparații și recondiționări. Dorel Grab spune că la noi nu există cultul recondiționării, la fel ca în țările mai dezvoltate, în care clienții aleg să repare lucrurile în loc să cumpere altele noi, și datorită beneficiului de mediu. Este și motivul pentru care a decis să se alăture mișcării REMAN Day și să organizeze în București un eveniment de promovare a beneficiilor sectorului.
Ce activități vor avea loc la Tureal Steering Solutions
În data de 12 aprilie, reprezentanții Tureal Steering Solutions vor organiza la sediul lor din Strada Artarului nr. 49, Sector 1, București, un eveniment intitulat „Recondiționarea = Reduce Poluarea”.
„Îi invităm la o zi a porților deschise pe membrii familiilor angajaților, pe partenerii din aceasta industrie, televiziuni, organizații pentru protecția mediului, unități de învățământ interesate. […] Vom avea câteva prezentări și studii de caz cu exemple concrete, care vor pune în valoare beneficiile aduse mediului de această industrie verde. Vom arăta importanța economiei circulare, vom explica de ce cei 3R: Reduce, Reuse, Recycle, ce fac parte din vocabularul lumii întregi în ultimii ani, au alăturat un al 4-lea R – remanufacturing, care este cel puțin egal ca valoare prin multiplele beneficii aduse.”
Activitățile din zona economiei circulare vor fi completate de o gustare, muzica unei trupe de cover și un stand-up comedy susținut de Micutzu. Evenimentul se desfășoară între orele 10 și 14.
Apel pentru reparatorii interesați de ziua re-manufacturii
La nivel mondial, REMAN Day este susținut de numeroase asociații ale reparatorilor: AFRA, APRA, Remanufacturing Industries Council, European Remanufacturing Network, ARSA, PEARL, REMANWORLD, ITC, European Remanufacturing Council, AASA, Automotive Aftermarket Suppliers Association, MERA – The Remanufacturing Association, HDMA – Heavy Duty Manufacturers Association, MEMA- Motor & Equipment Manufacturers Association, MERA- MERA – The Remanufacturing Association și OESA – Original Equipment Suppliers Association.
Managerul Tureal Steering Solutions încurajează și alte companii din domeniu să participe la REMAN Day. El speră ca, unindu-și eforturile, reparatorii să educe publicul. Mai mult, speră să determine autoritățile din România să adopte măsuri care să încurajeze sectorul reparațiilor și recondiționărilor.
„Ar trebui ca autoritățile să vină cu adevărat în sprijinul companiilor ce activează în acest domeniu, prin eliminarea birocrației și prin crearea unui departament național cu mai multe prerogative, cu un buget consistent, să le ajute prin subvenții sau chiar împrumuturi necesare tehnologizării. Ar trebui să existe programe naționale care să promoveze ideea de recondiționare de orice natură. Ar trebui să se implice activ și să susțină companiile care chiar doresc să facă ceva în acest domeniu.”
Dintre măsurile care ar putea fi aplicate de autorități, le amintim pe cele promovate de Zero Waste România: acordarea de facilități fiscale sau de ajutoare de minimis celor care repară produse, le recondiționează sau le valorifică, reintegrându-le în procesul de producție.
Reutilizarea, recomandată în ierarhia Zero Waste
Reutilizarea se situează la mijlocul piramidei Zero Waste de management al deșeurilor. Mișcarea Zero Waste încurajează și recomandă următoarele activități de reutilizare:
- refolosirea produselor;
- reproiectarea produselor pentru întrebuințări alternative;
- repararea produselor, pentru păstrarea valorii și a utilității;
- recondiționarea produselor;
- re-fabricarea produselor, utilizând componente din produse vechi;
- demontarea produselor, pentru a obține părți componente care să poată fi folosite pentru repararea produselor rămase în uz;
- încurajarea magazinelor second-hand, a magazinelor cu materiale de construcții second-hand, a evenimentelor de re-vânzare (precum garage sales sau yard sales), a târgurilor de vechituri sau a evenimentelor de donații caritabile;
- încurajarea recuperării bunurilor/produselor/resurselor din stațiile de sortare și tratare a deșeurilor; dar și autorizarea agenților economici din acest domeniu de activitate;
- acordarea de stimulente pentru a determina clienții să își aducă propriile recipiente, căni de cafea sau sacoșe;
- organizarea de campanii de colectare a deșeurilor periculoase din gospodării.