Philips România și Airly extind rețeaua independentă de monitorizare a calității aerului în mai multe orașe din România. Potrivit unui comunicat de presă, în perioada 9 noiembrie – 31 decembrie, pe pagina web dedicată http://repairtheair.org/romaniarespira/, campania „România respiră – împreună ne implicăm pentru un aer mai curat în România!” continuă cu o nouă etapă. În cadrul acesteia, Philips România va dona 25 de senzori pentru orașele din țară care nu sunt acoperite de rețeaua Airly, care vor fi alese prin vot direct de către public, în timpul campaniei. Pentru a crește gradul de conștientizare privind calitatea aerului și poluarea, compania își propune pentru anul viitor să se implice în educația generațiilor tinere, prin lecții interactive pentru elevii de gimanziu.
În prima etapă a campaniei, în perioada ianuarie – martie 2020, rețeaua independentă Airly, lansată în România alături de Philips, s-a extins de la 23 la 115 senzori de monitorizare a calității aerului. Aceștia sunt amplasați în 18 oraşe din țară și oferă informații despre nivelul particulelor în suspensie, PM 10, PM2.5 și PM1, în timp real și gratuit, din zona în care senzorii sunt instalați, pe site-ul https://airly.eu/map/en/ sau în aplicația Airly pentru smartphone.
Orice persoană se poate implica în achiziția unui senzor într-un oraș din țară, printr-o donație sau achiziție directă în cadrul acestei campanii, dar și în alegerea zonelor în care senzorul va fi instalat. Pentru senzorii achiziționați prin donații, locațiile unde vor fi instalați vor fi alese printr-un vot pe pagina web a campaniei, de fiecare persoană care se implică. De fiecare dată când este acoperit costul unui senzor PM, respectiv 353 de euro, echipa Airly îl va monta în zona cu cele mai multe voturi.
Acces la soluții de monitorizare a aerului de interior
Philips România oferă, celor care se implică în această campanie, acces la soluții de monitorizare și de purificare a aerului din interior. Astfel, toate persoanele care se vor alătura cauzei, printr-o donație sau prin achiziția directă a unui senzor, vor primi un discount pentru achiziția unui purificator din gama Philips, care captează şi elimină 99,97 % dintre alergenii și particulele poluante din casă. Aceştia includ polenul, acarienii, sporii de mucegai, părul de animale, fumul, bacteriile sau virusurile de până la 0,003 microni.
Aerul din casă poate avea cu până la 5 ori mai mulți alergeni și particule poluante decât aerul din exterior, potrivit Organizației Mondiale a Sănătății.
Cele mai mari depășiri de PM 10 și PM 2.5, în București și Brașov
Conform datelor Airly, în București, între 2018 și 2019, numărul mediu de zile cu un nivel de particule în suspensie PM 2.5 care depășea normele acceptate de Organizația Mondială a Sănătății a fost de 130, în timp ce între 2019 și septembrie 2020, a fost de aproape 98 de zile.
În perioada ianuarie – octombrie 2020, top 3 senzori care au înregistrat cele mai mari depășiri ale valorilor PM 10 și PM 2.5 au fost situați în București (Șos. Giurgiului 226A), Brașov (Bd. 15 Noiembrie) și București (Șos. Bucuresti Targoviste 22). Din datele furnizate în comunicatul de presă, cele mai poluate regiuni din țară, cu valori medii PM 10 depășite, în perioada ianuarie – aprilie 2020, sunt Argeș, București, Călărași, Teleorman, Vaslui.
În perioada stării de urgență, de la începutul pandemiei, în martie și până în iunie 2020, nivelul de poluare a fost semnificativ redus în zonele cu trafic ridicat.