Romania primeste 350 de milioane de euro pentru biodiversitate

Alocarea financiara destinata conservarii biodiversitatii prin Programul Operational Infrastructura Mare 2014-2020 /POIM/ va fi de 350 milioane euro, cu aproximativ 130 de milioane de euro mai mult decat in exercitiul financiar 2007-2013, potrivit organizatiei de mediu World Wide Fund of Nature /WWF/, care precizeaza ca noul program aprobat de Comisia Europeana /CE/ contine recomandarile WWF in ceea ce priveste integrarea biodiversitatii ca obiectiv primordial.

Programul are acum o axa prioritara dedicata finantarii proiectelor pentru natura, dar ia in considerare protejarea biodiversitatii si in cazul altor investitii, cum sunt infrastructura de transport sau managementul riscurilor la inundatii. Drumul pana la acest rezultat a fost lung si a inceput in 2012, cand WWF a fost acceptat ca membru cu drept de vot in Comitetul Interinstitutional pentru Acordul de Parteneriat (CIAP), un forum constituit la nivel national in cadrul caruia s-au stabilit prioritatile de dezvoltare ale Romaniei pentru perioada 2014-2020. Au urmat numeroase dezbateri, consultari, focus-grupuri, comunicari scrise si intruniri ale grupurilor de lucru pe sectoare de interes unde au fost dezbatute prioritatile de finantare’, mentioneaza WWF-Romania.

Conform sursei citate, in acest context, s-au obtinut mai multi bani pentru biodiversitate in cadrul Axei Prioritare 4 ‘Protectia mediului prin masuri de conservare a biodiversitatii, monitorizarea calitatii aerului si decontaminarea siturilor poluate istoric”. Astfel, de la o alocare initiala de 50 milioane de euro s-a ajuns, in programul aprobat, la 350 milioane euro, cu aproximativ 130 milioane mai mult decat in perioada 2007-2013

De asemenea, s-a aprobat prioritizarea implementarii planurilor de management, a seturilor de masuri de conservare si planurilor de actiune pentru ariile naturale protejate, precum si a crearii si mentinerii coridoarelor ecologice si coridoarelor de migratie a speciilor si a reconstructiei ecologice a ecosistemelor de pe suprafata ariilor naturale protejate, inclusiv a siturilor Natura 2000.

In plus, ONG-urile si custozii ariilor naturale protejate sunt eligibili si pot aplica pentru fonduri europene alocate pentru biodiversitate si, mai mult, tot ONG-urile cu expertiza in reconstructia ecologica sunt eligibile in parteneriate cu autoritatile pentru proiecte ce vizeaza adaptarea la schimbarile climatice si managementul riscurilor extreme (inundatii).

Pe de alta parte, microhidrocentralele nu sunt eligibile pentru finantare prin POIM si nu sunt considerate ca prioritate de investitie nici in Acordul de Parteneriat, in timp ce dezvoltarea coridoarelor de transport (autostrazi etc.) se va face prin promovarea infrastructurii verzi, in deplin acord cu ecosistemele naturale (de exemplu, utilizarea noilor tehnologii pentru pasaje si poduri), reducand astfel efectele negative asupra biodiversitatii.

„Inca din anul 2006, WWF-Romania le-a amintit constant autoritatilor romane de faptul ca grija pentru natura ar trebui sa fie prioritara, fiind baza oricarei dezvoltari. Dialogul constant cu ministerele relevante si alte institutii din subordine au mers pe ideea ca masurile de protectie si conservare a naturii nu sunt un impediment pentru dezvoltare, ci o obligatie nationala si europeana si, mai mult decat atat, un avantaj in dezvoltare. Romania, considerata ca fiind una din cele mai bogate tari europene din punctul de vedere al resurselor naturale, nu trebuie sa repete greselile altor tari, care in ultimii ani si-au distrus natura, iar acum investesc sume serioase pentru a reconstrui ceea ce au pierdut’, noteaza Raluca Dan, manager politici publice al WWF.

POIM 2014- 2020 este programul operational care beneficiaza de cea mai mare alocare financiara, aproximativ 12 miliarde de euro, si este finantat atat din Fondul European pentru Dezvoltare Regionala, cat si din Fondul de coeziune.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *