Operatiune de salvare a ultimilor soimi dunareni din Romania, care riscau sa moara electrocutati

Operatiune de salvare a ultimilor soimi dunareni din Romania, care riscau sa moara electrocutati

Ultimii trei soimi din specia dunareana au ajuns sa traiasca in judetul Timis. Pe cale de disparitie, soimii si-au facut cuib pe o linie de inalta tensiune dintre Lovrin si Sannicolau Mare. Voluntarii unui ONG si Enel au intervenit, marti seara, pentru salvarea animalelor. Soimii urmeaza sa fie urmariti prin satelit.

Trei pui de soimi dunareni, singura familie din aceasta specie rara, au fost salvati de la electrocutare de angajatii companiei ce se ocupa de furnizarea curentului electric si voluntarii Grupului Milvus. Cei trei pui au fost gasiti intr-un cuib pe o linie de inalta tensiune, intre Lovrin si Sannicolau Mare. Cum actiunea de salvare a puilor de soimi a fost extrem de complicata, la actiune au participat mai multi angajati Enel, care au avut grija ca viata animalelor si a voluntarilor sa nu fie pusa in pericol.

“In premiera unul dintre soimi a fost echipat, pentru prima data in tara noastra, cu un aparat ultraperformant dotat cu GPS. Astfel, vor fi colectate zilnic date legate de traseul soimului, ce vor fi transmise prin satelit si analizate de specialisti. Informatiile obtinute vor contribui la o mai buna cunoastere a migratiei soimilor si la protejarea acestei specii rare”, a spus Attila Nagy, reprezentant al Asociatiei Milvus.

Soimul dunarean (Falco cherrug) a disparut aproape in totalitate de pe teritoriul Romaniei, ultimele exemplare fiind depistate in muntii Dobrogei, in urma cu cativa ani. Specia este listata de conventii internationale si mentionata ca „amenintata” pe Lista Rosie a IUCN. Degradarea habitatelor, folosirea pesticidelor sau lipsa locurilor de cuibarit sunt doar cateva doar dintre principalele cauze ale scaderii numarului soimilor dunareni intr-un ritm accentuat. Una dintre caracteristicile speciilor de soimi este faptul ca nu isi construiesc cuib. Astfel, in lipsa alternativelor, o parte insemnata a perechilor de soim dunarean isi cresc puii in cuiburi construite de alte pasari rapitoare, pe stalpii de inalta tensiune.

In viitor, se vor monta pe stalpi de inalta tensiune cuiburi artificiale destinate soimilor dunareni, respectiv se vor izola stalpi de electricitate de medie tensiune in vederea reducerii ratei de mortalitate a soimilor – cauzata de electrocutare.

Articole similare

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Rămâi conectat!

104,220FaniÎmi place
108CititoriConectați-vă
1,330CititoriConectați-vă

Articole Recente