Exploatarea gazului de sist in Romania

Gazele de ?ist, sub lupa speciali?tilor
Exploatarea gazului de sist in Romania

Exploatarea gazului de sist reprezinta o noutate la nivel mondial, dar mai ales la nivel national. Tehnologia utilizata la procesul de exploatare a acestui gaz natural presupune fracturarea rocilor de sist, prin pomparea unei cantitati enorme de apa, in amestec cu un numar mare de compusi chimici, cu scopul de a elibera gazul pentru a putea fi captat in instalatii.

La fracturarea hidraulica, alaturi de pomparea a milioane de litrii de apa si substante chimice, se utilizeaza si detonari de mici dimensiuni. Toate acestea sunt considerate a avea efecte nocive asupra mediului inconjurator si a sanatatii umane, ceea ce face ca metoda fracturarii hidraulice sa fie foarte contestata.

De curand, Guvernul Romaniei a aprobat trei acorduri petroliere de concesionare in vederea explorarii, dezvoltarii si exploatarii gazului de sist, ceea ce face necesara analiza legislatiei existente cu privire la exploatarea gazului de sist in Romania.

Avand in vedere riscul ridicat de poluare, desi legiuitorul a prevazut o serie de acte normative care privesc exploatarea resurselor naturale, protectia solului, a subsolului si a apelor, inainte de a permite inceperea lucrarilor de exploatare, se impune realizarea unor studii de impact, cu participarea specialistilor in echipa multidisciplinara, consultarea societatii civile si abia apoi, legislatia romaneasca trebuie completata cu dispozitii referitoare la exploatarea gazului de sist.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *