A inceput constructia parcului fotovoltaic de la Valea Calugareasca

A inceput constructia parcului fotovoltaic de la Valea Calugareasca

Lucrarile de construire a celui mai mare parc fotovoltaic din judetul Prahova au fost demarate, saptamana trecuta, la Valea Calugareasca, investitia fiind a unei companii cu capital italian. La finalul lucrarilor, Capitala vinului, Valea Calugareasca, va deveni si Capitala energiilor verzi, a spus presedintele Consiliului Judetean Prahova, Mircea Cosma.

Italienii scriu istorie la Valea Calugareasca, o cumuna prahoveana celebra deja din cauza poluarii ”mostenita” de la fostul Combinat Chimic Romfosfochim.
O companie italiana va construi in satul Drvari un parc fotovoltaic de 5 MW, acesti investitori urmand a realiza in zona, pe amplasamentul fostului Combinat Chimic Romfosfochim, si un parc industrial eco-tehnologic care se va intinde pe o suprafata de aproximativ 50 de hectare.
Lucrarile pentru realizarea parcului fotovoltaic in zona batalului de fosfogips, aflat in apropiere de Combinatul Chimic Romfosfochim, au fost demarate saptamana trecuta si se estimeaza ca se vor finaliza in toamna acestui an.
Practic, parcul fotovoltaic de la Valea Calugareasca se va intinde pe o suprafata totala de 28 de hectare si va fi realizat in trei etape. Prima etapa presupune realizarea acestei celule fotovoltaice de 5 MW pe o suprafata de sase hectare, tinta fiind construirea unui parc cu o putere totala de 10 MW. Proiectul presupune ecologizarea batalului de fosfogips prin inchiderea materialului existent in depozit cu un invelis protector impermeabil si modelarea suprafetei pentru asigurarea scurgerii apelor pluviale.
”In urma cu un an, am lansat un program de modernizare a celei mai mari comune din Prahova -Valea Calugareasca, program care cuprinde 40 de km de retea de alimentare cu gaz mentan, 20 de km de retea de alimentare cu apa, 18 km de drum cu asfalt, trotuare. Acum, asistam la demararea unei investitii care vine in completarea acestor lucrari, o investitie care rezolva greaua mostenire istorica a acestei zone. Practic, prin realizarea acestui parc fotovoltaic, Capitala Vinului – Valea Calugareasca – devine si Capitala energiilor verzi. Spun asta deoarece, in aceasta toamna va fi gata prima celula fotovoltaica a investitiei italiene. In plus, din luna august, celalalt investitor american de la Valea Calugareasca va incepe actiunea de transport, pe calea ferata, a piritei, operatiune care va dura trei ani. In aceasta situatie, estimez ca intrega zona afectata de la Valea Calugareasca va fi ecologizata pani in anul 2020”, a declarat presedintele Consiliului Judetean Prahova, Mircea Cosma.
De asemenea, compania italiana care investeste la Valea Calugareasca va realiza aici, pe amplasamentul fostului Combinat Chimic Romfosfochim, un parc industrial eco-tehnologic ce se va intinde pe o suprafata de aproximativ 50 de hectare, investitia totala fiind estimata la 100 de milioane de euro.
Combinatul de Ingrasaminte Chimice Valea Calugareasca a fost infiintat in anul 1970 si a functionat pana in 1997, din 1990 numindu-se Romfosfochim.
In fabrica de ingrasaminte chimice au functionat instalatii de producere a acidului sulfuric, acidului fosforic, de ingrasaminte chimice, produse chimice pe baza de fosfor, clor, sulf.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *