Află cât de ecologică este ceașca ta de cafea

Este timpul să îți începi dimineața cu aroma cafelei tale preferate: 6 soluții zero waste pentru consumatorii de cafea

În mai 2017, People’s design Lab a rugat oamenii să nominalizeze câteva produse pe care le consideră a fi cele mai vulnerabile să devină gunoi, și să vină cu idei de alternative sustenabile. Deși poate părea greu de crezut, capsulele de cafea se află pe locul 3 în clasament!

Multe persoane consideră cafeaua parte din rutina lor zilnică. Se estimează că la nivel global sunt consumate peste 2,25 miliarde de cești de cafea, în fiecare zi. Această băutură populară a fost transformată și reinventată de multe ori, iar cea mai nouă tendință în această privință este cea a capsulelor de cafea, de unică folosință. Capsulele au devenit populare datorită noutății și comodității lor, însă tehnologia întrebuințată este extrem de nesustenabilă.

@imagine preluată de pe http://randykrishnas.com/tips-the-buyers-guide-to-coffee-capsule/

Spre deosebire de cafeaua obținută pe cale obișnuită, în cazul cafelei obținute cu ajutorul expresorului cu capsule, fiecare preparare necesită utilizarea de fiecare dată a unei noi capsule. Pentru crearea fiecărei capsule este necesară folosirea atât a unei cantități prețioase de resurse, precum extracția de combustibili fosili, cât și un consum semnificativ de energie. Având în vedere că aceste capsule pot fi folosite numai în aparate special proiectate pentru ele, o singură dată, avem de a face cu o risipire serioasă a resurselor. Atât capsulele cât și dispozitivele special proiectate pentru ele pot fi întrebuințate doar în acest mod, ca doi parteneri într-un cerc vicios. Mai mult decât atât, odată folosite, capsulele sunt aruncate la gunoi. Multe dintre companiile care furnizează aceste capsule, incluzând Nestle și Lavazza, susțin cu aceste capsule pot fi reciclate. Ceea ce nu menționează însă, este faptul că pentru a recicla capsulele, conținutul organic al acestora trebuie eliminat complet, fapt ce necesită un efort considerabil. Totodată, infrastructura necesară pentru reciclarea acestor capsule lipsește cu desăvârșire în majoritatea locurilor unde se vând capsulelor.

Metodele tradiționale de preparare a cafelei au servit lumii timp de sute de ani, fără să lase în urmă povara enormă a amprentei de plastic. Iată câteva dintre alternativele sustenabile:

  1.    Una dintre metodele cu cel mai redus impact asupra mediului este Presa Franceză. Cafeaua măcinată se adaugă peste apa fiartă și se lasă să stea câteva minute. Apoi, prin simpla apăsare a pistonului se obține o ceașcă de cafea proaspătă, fără intervenția plasticului în niciuna dintre etape. 
  2.     Mașinile de cafea cu picurare au, de asemenea, o amprentă mai mică asupra mediului decât cafeaua cu capsule.  Filtrele folosite sunt de cele mai multe ori confecționate din hârtie biodegradabilă / Avantajul lor este că se poate obține un vas întreg de cafea dintr-un singur filtru.
  3.    Pentru cei care doresc să simtă intensitatea cafelei expresso, cea mai bună soluție este folosirea expresorului tradițional. Acesta va conferi cafelei tale o aromă bogată. Expressoul se obține prin compactarea cafelei proaspete într-un mic dispozitiv, prin care apa fierbinte este filtrată în picături mici. 
  4.    Pentru o experiență mai exotică, o alegere cu care nu veți da greș este cafeaua turcească. Folosirea cafelei de cea mai bună calitate și stilul unic de preparare, precum și servirea acesteia fără să fie nevoie de nici o filtrare, face întreaga experiență unică.
  5.    Niște oameni inventivi au creat niște capsule reutilizabile pentru aparatele de cafea cu capsule. Acestea reprezintă o alternativă foarte bună la capsulele tradiționale, pentru cei care au achiziționat deja aparatele.
  6.    Metoda tradițională italiană de preparare a cafelei la domiciliu, cu ajutorul unui dispozitiv ce permite pătrunderea aburului prin cafeaua proaspătă, este o metodă care nu produce deșeuri deloc. Puteți prepara o cafea grozavă acasă, folosindu-vă de un expresor italian de cafea, din oțet inoxidabil, de care vă veți putea folosi mulți ani la rând fără probleme. Datorită freneziei generale create în jurul cafelei de-a lungul timpului, au fost inventate o mulțime de metode pentru a crea ceașca de cafea perfectă. Data următoare când veți fi tentați să preparați o cafea folosindu-vă de expresorul cu capsule, vă invităm să explorați alternativele pe care le aveți la îndemână, care sunt prietenoase atât cu gusturile dvs. cât și cu mediul înconjurător.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *