Ingrediente pentru o viață mai fericită și sănătoasă

Alimentația primară. Una dintre cele mai bune diete este bazată pe alimentele pe care le consumăm de cel mai mult timp, raportat la existența noastră pe această planetă. Alimente pe care am evoluat ca să le consumăm și care sunt cel mai bine adaptate. Studiile arată că o dietă „primară” alcătuită din fructe, legume, nuci și semințe, precum și carne, pește și ouă este cea mai bună pentru controlul greutății pentru a reduce riscul unor afecțiuni, cum ar fi bolile cardiace și diabetul. Această filosofie alimentară vă va permite să treceți peste hype-ul de marketing și dezinformare privind dieta și să faceți alegeri sănătoase în domeniul alimentar, rapid și cu încredere.

Putem deveni ușor confuzi când vine vorba despre sănătate și nutriție, mai ales că există păreri divergente chiar și între experți în domeniu. În ciuda tuturor dezacordurilor, unele recomandări de nutriție sunt susținute de cercetarea științifică. Acestea arată beneficiile dietei „primară”, beneficiile aportului optim de proteine, fibre, prebiotice, vitamine, minerale, grăsimi saturate pentru sănătatea noastră. 

Mâncați nuci. Cu toate că au un conținut ridicat de grăsimi, sunt incredibil de hrănitoare și sănătoase. Conțin magneziu, vitamina E, fibre și mulți alți nutrienți. Studiile au demonstrat că nucile pot fi de ajutor în lupta împotriva diabetului zaharat de tip 2 și a bolii cardiace. Unele dovezi științifice sugerează că aceste alimente pot accelera metabolismul. 

De asemenea, consumați pește gras. Peștele este o sursă de proteine de înaltă calitate și grăsimi sănătoase. Există studii care demonstrează că persoanele care mănâncă preponderent pește au un risc scăzut de a dezvolta anumite afecțiuni, inclusiv boli de inimă, demență și depresie. 

Asigurați un aport suficient de proteine, acestea sunt extrem de importante pentru sănătate, fiind demonstrat că reduc indicele glicemic din sânge și tensiunea arterială. Atenție, însă, dacă ardeți sau gătiți prea mult carnea, aceasta își va pierde calitățile nutriționale. 

Evitați carbohidrații rafinați, grăsimile trans și mâncarea procesată, în general, sunt extrem de nesănătoase. Aceste alimente au fost proiectate să atingă centrii plăcerii, astfel că păcălesc creierul și ne fac să mâncăm peste măsură. Unor persoane le pot provoca dependență alimentară. De obicei sunt alimente sărace în fibre, proteine și micronutrienți, în schimb conțin multe ingrediente nesănătoase precum zahăr adăugat și cereale rafinate. Din această cauză, ne furnizează doar calorii „goale”.

Sursa foto: 4C Medical Group

Hidratarea. Apa reprezintă două treimi din corpul nostru și îndeplinește o mulțime de funcțiuni, inclusiv acționând ca solvent, purtător de nutrienți, regulator de temperatură și detoxifiant. Menținerea hidratării poate avea o influență profundă asupra nivelului nostru de vitalitate și energie, inclusiv vigilența mentală. Încercați să beți suficientă apă pentru a vă menține urina de o culoare galben pal pe tot parcursul zilei.  

Alegeți apa pentru a vă hidrata, nu băuturi dulci și răcoritoare. Acestea sunt printre cele mai semnificative surse de grăsimi, deoarece creierul nu măsoară în același mod zahărul lichid și pe cel din mâncarea solidă; deci, atunci când beți o răcoritoare, consumați mai multe calorii. Băuturile dulci sunt asociate cu obezitatea, diabetul de tip 2, bolile cardiace și multe alte probleme de sănătate. Rețineți faptul că anumite sucuri de fructe pot fi la fel de dăunătoare ca răcoritoarele îndulcite, întrucât conțin la fel de mult zahăr. Cantitatea mică de antioxidanți pe care o conțin nu poate anula efectul negativ al zahărului.

În schimb, nu vă temeți de cafea (neîndulcită). Cafeaua este foarte sănătoasă, bogată în antioxidanți, iar studiile au indicat o legătură între consumul de cafea și longevitate, dar și un risc redus de diabet de tip 2,  Parkinson, Alzheimer și numeroase alte boli. 

Mâncatul conștient. Cum totul se întâmplă în ritm alert în jurul nostru, avem tendința de a fi distrași când mâncăm, de a ingurgita mai multe alimente decât avem nevoie și, în același timp, de a pierde plăcerea culinară. Dacă mâncăm cu atenție, conștienți, vom avea doar beneficii. Este recomandat să nu fim distrași când mâncăm (nu cu nasul în telefon sau privirea la televizor), să mâncăm mai lent și să ne luăm timpul necesar pentru a simți gustul alimentelor. Un aspect la care ar trebui să ne concentrăm este să mestecăm bine: nu doar că ne ajută să savurăm mâncarea, ci ajută și procesul digestiv. 

O doză suficientă de soare, vara… Lumina soarelui, și vitamina D pe care o poate produce în piele, este asociată cu un spectru larg de beneficii pentru organism, inclusiv reducerea riscului pentru mai multe tipuri de cancer, boli de inimă, scleroză multiplă și osteoporoză, precum și îmbunătățirea funcției imune. De regulă, vitamina D se produce atunci când umbra noastră este mai mică decât lungimea corpului,adică atunci când soarele este sus pe cer. În timp ce nu este recomandat să vă ardeți, expuneți-vă cât puteți la soare pentru o sănătate optimă. 

Doza de soare și iarna. Nivelul scăzut de lumină solară ne poate întuneca starea de spirit. Chiar și când e frig afară, merită să ne expunem la lumina soarelui de iarnă, să spunem la ora prânzului. E mai ieftin decât să investim într-un dispozitiv de simulare a luminii solare și să-l folosim zilnic, din octombrie până în martie. 

Suficiente ore de somn. Somnul are capacitatea de a optimiza energia fizică și psihică, iar nivelul optim de somn (opt ore pe noapte) este direct legat de riscul redus de boli cronice și de longevitate. O strategie simplă care ne poate asigura suficiente ore de somn este de a merge la culcare devreme. Dacă ne punem la somn până la ora 22:00 – 22:30, facem o investiție potențial utilă în sănătatea și bunăstarea noastră pe termen scurt și lung. Este suficient să închidem devreme computerul sau televizorul, pentru a crea condițiile de timp și spațiu pentru un somn odihnitor.  

Plimbări regulate. Exercițiile aerobice, inclusiv ceva atât de simplu și cu impact scăzut ca mersul pe jos, sunt asociate cu o varietate de beneficii pentru organism și creier, inclusiv un risc redus de boli cronice, efecte anti-anxietate și de îmbunătățire a dispoziției. Încercați să mergeți pe jos, în pas vioi, aproximativ 30 minute în fiecare zi. 

Exerciții fizice de rezistență. Exercițiile de rezistență ajută la menținerea masei musculare și întăresc corpul. Acest lucru are o relevanță deosebită pe măsură ce îmbătrânim, deoarece reduce riscul dizabilităților și de căderi. Multe exerciții extrem de utile se pot face acasă, cum ar fi flotări, abdomene și genuflexiuni. Investiți în câteva accesorii, cum ar fi ganterele sau benzile elastice, pentru a vă extinde rutina de acasă și la alte exerciții. 

Gesturi aleatorii de bunătate. Actele de bunătate fac bine atât celor care primesc, cât și celor care oferă. Un act de bunătate poate fi un apel sau un mesaj rapid pentru cineva de care vă pasă sau pentru cineva cu care ați pierdut legătura. Ori să arătați respect în trafic celorlalți șoferi, să vă cedați locul în autobus sau în tren, să cumpărați masa de prânz pentru cineva sau să oferiți spontan un buchet de flori. Relațiile sociale sunt extrem de importante, nu doar pentru starea de bine psihică, ci și pentru sănătatea fizică. Există studii care au demonstrat că persoanele care au familia și prietenii aproape sunt mai longevive decât cele care nu își cultivă aceste relații.  

Arta recunoștinței. Viața modernă tinde să fie aspirațională și ne putem trezi urmărind o listă în continuă creștere de obiective, dintre care multe pot fi materiale. Pentru unii dintre noi ar fi suficient să ne concentrăm nu pe ceea ce nu avem, ci pe ceea ce facem. Ne-am putea ridica moralul și schimba starea noastră de spirit, dacă am mulțumi pentru orice, de la prietenii și familia noastră la un peisaj frumos sau la un apus.  

Resurse: 

https://www.healthline.com/nutrition/27-health-and-nutrition-tips#TOC_TITLE_HDR_29

https://www.psychologies.co.uk/body/10-tips-for-a-happier-healthier-life.html

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *