Fantoma unui dezastru în apropierea unor mari orașe din România

În România există 101 instalații industriale de mare risc care sunt guvernate de Directiva Seveso. Conform Inventarului amplasamentelor aflate sub incidența Legii Nr. 59/2016 din 11 aprilie 2016 privind controlul asupra pericolelor de accident major în care sunt implicate substanțe periculoase, majoritatea se află pe teritoriul sau în imediata vecinătate a unor orașe intens populate, precum Brașov, Constanța, București, Bacău și Ploiești.

De ce o directivă europeană poartă numele unei localități italiene?

În urmă cu 44 de ani și 2 luni, la o fabrică de pesticide din apropiere de Seveso (nordul Italiei) s-a defectat o valvă de control de pe o instalație de filtrare a gazelor reziduale, ceea ce a dus la eliberarea în atmosferă a unui nor de dioxină. Aceasta este cea mai puternică otravă cunoscută de om. Expunerea oamenilor chiar și la doze foarte mici de dioxină TCDD duce la cloracnee, o erupție asemănătoare acneei, cu pustule, beșici si puncte negre. Cloracneea este afecțiunea care l-a desfigurat pe fostul președinte ucrainean Viktor Yushchenko. Expunerea la dioxină poate cauza și depresie, și cancer al diferitelor segmente ale aparatului respirator și sarcoame ale țesuturilor moi, în doze mari fiind mortală pentru om și animale. Substanța este atât de periculoasă, încât o linguriță de dioxină ar putea face letală apa dintr-o piscină olimpică.


Autoritățile locale și patronii firmei au tăcut mai mult de o săptămână, până când efectele au devenit covârșitoare: 37.000 de persoane contaminate, 447 de persoane desfigurate pe viață, mai ales copii care s-au jucat afară în ziua accidentului, zeci de mii de animale moarte și îmbolnăvite, 18 kilometri pătrați de grădini, livezi și culturi defoliate și contaminate. Catastrofa de la Seveso a fost atât de mare, încât Consiliul Europei a emis ulterior o directivă specială. Așa-numita Directivă Seveso I impune reguli stricte pentru producerea și stocarea substanțelor considerate foarte periculoase, „duzina murdară” în primul rând, din care face parte și dioxina TCDD, dar și alte zeci de substanțe de mare risc. Directivei Seveso I i-a urmat Directiva Seveso II, implementată într-un final și în România, prin Legea 59/2016 privind controlul asupra pericolelor de accident major în care sunt implicate substanțe periculoase.
Singurele imagini filmate de la Seveso după accident aici.

Plasticul ars în orice fel de instalație, un pericol major pentru sănătatea populației
Printre fabricile și instalațiile potențial producătoare de dioxină supravegheate de autoritățile de mediu din vestul Europei se numără și instalațiile de producere a energiei din deșeuri și incineratoarele de deșeuri, deoarece dioxina TCDD provine, în principal, din arderea plasticului. Din păcate, nimeni și nimic nu poate garanta lipsa accidentelor la astfel de instalații. Cele mai recente exemple sunt incendiile de la uzina Lubrizol din 2019 (foto 1) și de la uzina Saipol din 2020, ambele clasate Seveso, ambele în Rouen-Franța, ambele apărute pe instalații construite și supravegheate după cele mai bune standarde existente.

Linkuri utile:
https://www.20minutes.fr/faits_divers/2613599-20190926-incendie-rouen-direct-etablissements-scolaires-fermes-13-communes-autour-usine-classee-seveso
http://grants.ulbsibiu.ro/sidpop/ro/informatii-utile/dioxinele/index.html
http://www.popstoolkit.com/about/chemical/dioxin.aspx


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *